ЛАЗАНСКИ: „Запад непрекидно покушава…“

ЛАЗАНСКИ: „Запад непрекидно покушава…“

22 маја 2017

Од краја Другог светског рата, САД су захваљујући тајним активностима обавештајних служби постављале или уклањале лидере на свим континентима, кришом подржавале политичке партије блиских савезника, припремале државне ударе, шириле лажне гласине, подмићивале политичке личности и потрошиле милијарде да би утицале на јавност бројних држава света.

Прве политичке активности ЦИА, које ветерани ове агенције сматрају и њеним највећим успесима, одвијале су се у Француској и Италији 1947. и 1948. када су тамошње комунистичке партије и комунистички синдикати били на корак од победе на изборима. САД су пребациле милионе долара у обе земље да би помогле конзервативним синдикалистима и странкама десног центра, заустављајући на тај начин политичко напредовање комуниста. Операцију у Италији надгледао је Џејмс Џизус Енглтон, који је касније, као шеф контраобавештајне службе ЦИА, постао озлоглашен због свог параноичног страха да су се Совјети инфилтрирали у агенцију у Ленглију.

Педесетих година прошлог века ЦИА је помогла да се збаце лидери у Ирану и Гватемали, које су САД сматрале исувише левичарски оријентисаним, и на њихово место довела диктаторе за које се сматрало да су пријатељи. ЦИА је тајно манипулисала, мада на мање упадљив начин, и са изборима на Филипинима, у Либану, Непалу, Парагвају, Панами, Португалији, Костарики, Боливији. У Чехословачкој је 1990. године ЦИА потрошила око 400.000 долара за помоћ при избору Вацлава Хавела за председника, а за изборе у Никарагви 1990. године ЦИА је обезбедила више од три милиона долара на име „техничке помоћи, од чега је највећи део издвојен као подршка Виолети Бариос де Чаморо, председничком кандидату коју су САД подржавале. О парама уложеним у „стварање политичких институција“ у Кини да се и не говори, реч је о милионима долара агенције из Ленглија. Уосталом, Слободан Милошевић је 5. октобра срушен са власти у Србији уз помоћ 73 милиона долара које су САД уложиле у тај пројекат. То тврде западни извори.

И сада, после толико година мешања у политички живот других држава у САД одједном констернација о наводном „руском мешању“ у америчке изборе. Какво лицемерје без преседана. Или бумеранг ефект?

О свему овоме у емисији „На нишану Лазанског“ говоре публицисти и аналитичари Драгомир Анђелковић и Александар Павић.

Емисију уређује и води Мирослав Лазански.

(Спутник)

KOMENTARI3 коментара

  1. Jojo says:

    Sve jasno, ali oni to baš i neće da kriju, međutim hvale se time. Čika klinton je na pomenu u srebrenici jasno rekao da je to njegovo delo, i da se ponosi time, eto ko je izvršio genocid. Ali dolaskom pravedno carstva Božijeg svako će dobiti po delima svojim.

  2. Ivan says:

    U Srebrenici NIJE BILO NISTA NI NALIK GENOCIDU,NE s Srpske strane ali se desio GENOCID U POKUSAJU s strane muslimana.Ono sto sada glavosece isil-a rade alavitima i hristijanima koje zive na teritorijama pod njihovom kontrolom je "recept" iz kuhinje CIA-e pisan za bosanske prilike tada i sada vec usvojen od strane vahabi-sektasa sirom sveta!Amerika i njeni vazalice ce postradati,jer ratuju protiv Boga.Sto pre,to-bolje za svet!

  3. Toma says:

    Moram priznati da definitivno nista ne razumem kada procitam ovakav tekst.Da li je Laza na Vucicevoj stran ciji je strateski cilj Zapad i samo zapadi,obzirom na to da je i clan Parlamenta,nesto pomesao loncice i ima negativan stav prema Americi?Nesto nije u redu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u