ЛАЗАНСКИ: „Запад непрекидно покушава…“

LAZANSKI: „Zapad neprekidno pokušava…“

22 maja 2017

Od kraja Drugog svetskog rata, SAD su zahvaljujući tajnim aktivnostima obaveštajnih službi postavljale ili uklanjale lidere na svim kontinentima, krišom podržavale političke partije bliskih saveznika, pripremale državne udare, širile lažne glasine, podmićivale političke ličnosti i potrošile milijarde da bi uticale na javnost brojnih država sveta.

Prve političke aktivnosti CIA, koje veterani ove agencije smatraju i njenim najvećim uspesima, odvijale su se u Francuskoj i Italiji 1947. i 1948. kada su tamošnje komunističke partije i komunistički sindikati bili na korak od pobede na izborima. SAD su prebacile milione dolara u obe zemlje da bi pomogle konzervativnim sindikalistima i strankama desnog centra, zaustavljajući na taj način političko napredovanje komunista. Operaciju u Italiji nadgledao je Džejms Džizus Englton, koji je kasnije, kao šef kontraobaveštajne službe CIA, postao ozloglašen zbog svog paranoičnog straha da su se Sovjeti infiltrirali u agenciju u Lengliju.

Pedesetih godina prošlog veka CIA je pomogla da se zbace lideri u Iranu i Gvatemali, koje su SAD smatrale isuviše levičarski orijentisanim, i na njihovo mesto dovela diktatore za koje se smatralo da su prijatelji. CIA je tajno manipulisala, mada na manje upadljiv način, i sa izborima na Filipinima, u Libanu, Nepalu, Paragvaju, Panami, Portugaliji, Kostariki, Boliviji. U Čehoslovačkoj je 1990. godine CIA potrošila oko 400.000 dolara za pomoć pri izboru Vaclava Havela za predsednika, a za izbore u Nikaragvi 1990. godine CIA je obezbedila više od tri miliona dolara na ime „tehničke pomoći, od čega je najveći deo izdvojen kao podrška Violeti Barios de Čamoro, predsedničkom kandidatu koju su SAD podržavale. O parama uloženim u „stvaranje političkih institucija“ u Kini da se i ne govori, reč je o milionima dolara agencije iz Lenglija. Uostalom, Slobodan Milošević je 5. oktobra srušen sa vlasti u Srbiji uz pomoć 73 miliona dolara koje su SAD uložile u taj projekat. To tvrde zapadni izvori.

I sada, posle toliko godina mešanja u politički život drugih država u SAD odjednom konsternacija o navodnom „ruskom mešanju“ u američke izbore. Kakvo licemerje bez presedana. Ili bumerang efekt?

O svemu ovome u emisiji „Na nišanu Lazanskog“ govore publicisti i analitičari Dragomir Anđelković i Aleksandar Pavić.

Emisiju uređuje i vodi Miroslav Lazanski.

(Sputnik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Jojo says:

    Sve jasno, ali oni to baš i neće da kriju, međutim hvale se time. Čika klinton je na pomenu u srebrenici jasno rekao da je to njegovo delo, i da se ponosi time, eto ko je izvršio genocid. Ali dolaskom pravedno carstva Božijeg svako će dobiti po delima svojim.

  2. Ivan says:

    U Srebrenici NIJE BILO NISTA NI NALIK GENOCIDU,NE s Srpske strane ali se desio GENOCID U POKUSAJU s strane muslimana.Ono sto sada glavosece isil-a rade alavitima i hristijanima koje zive na teritorijama pod njihovom kontrolom je "recept" iz kuhinje CIA-e pisan za bosanske prilike tada i sada vec usvojen od strane vahabi-sektasa sirom sveta!Amerika i njeni vazalice ce postradati,jer ratuju protiv Boga.Sto pre,to-bolje za svet!

  3. Toma says:

    Moram priznati da definitivno nista ne razumem kada procitam ovakav tekst.Da li je Laza na Vucicevoj stran ciji je strateski cilj Zapad i samo zapadi,obzirom na to da je i clan Parlamenta,nesto pomesao loncice i ima negativan stav prema Americi?Nesto nije u redu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *