ЛАЗАНСКИ ЖЕСТОК: Израелци су…

LAZANSKI ŽESTOK: Izraelci su…

24 septembra 2018

Piše: Miroslav Lazanski

Istorija je učiteljica života, ali ne znam da li u Moskvi svi relevantni faktori o tome vode računa.

Naime, istorijat ratova na Bliskom istoku pokazuje i dokazuje da se Izrael u vođenju ratnih i specijalnih operacija ne obazire na bilo kakve dogovore, sporazume, ili principe, da Izrael život svakog svog građanina smatra skupljim od života državljanina bilo koje druge zemlje.Je li to posledica Holokausta u Drugom svetskom ratu, gde je život izgubilo šest miliona Jevreja, ili je to odraz jake izraelske države, moćne ekonomije i vojske, nešto je složenija priča.

Tek, o tome se moralo voditi računa. Pošto sada ne pomažu podaci da je ruska strana u Siriji izvestila izraelsku više od 300 puta o letovima ruskih aviona, a da su Izraelci izvestili Ruse o letovima svojih aviona deset puta manje. Disbalans u tim brojkama trebalo je ranije postaviti kao problem, a ne tek sada, kada je došlo do tragedije ruskog aviona Il-20. Tvrditi sada kako Rusi s Amerikancima imaju mnogo bolju saradnju u najavama letova nepotrebno je, jer šta ako se sličan slučaj, ne daj bože, ponovi i s Amerima?Kada je u pitanju izraelska vojska, ona se na Bliskom istoku i na Mediteranu uvek ponašala kaubojski. I uvek im se to opraštalo. Svojevremeno, u decembru 1969. godine, izraelski komandosi i mornari su u francuskom brodogradilištu, pored luke Šerbur, oteli pet raketnih topovnjača klase „Saar-1“, koje su napravljene za Izrael, izraelska vlada platila brodove, ali je Pariz zaustavio isporuku da se ne zameri Arapima zbog ukupne situacije na Bliskom istoku. Izraelci su u Šerbur poslali mornare — posade brodova — kao turiste, Mosad je aktivirao veze s određenim ličnostima iz francuskih tajnih službi, „obradio“ je neke francuske političare. Izmišljena je i priča da se brodovi prodaju Norveškoj i pod okriljem mraka u noći Božića 1969. Izraelci su doslovno oteli pet raketnih topovnjača, isplovili i dovezli ih u Izrael prešavši skoro 6.000 km. Pariz se kao nešto malo ljutio i priča se završila. Izraelci svoje živote i svoju imovinu brane po svaku cenu.

Četvrtog dana Šestodnevnog arapsko-izraelskog rata, 8. juna 1967. godine američki izviđačko-špijunski brod „Liberti“ bio je u međunarodnim vodama istočnog Mediterana. Brod je bio propisno obeležen američkim vojnim brojem na pramcu i na krmi, vijao je veliku američku zastavu. No, napala su ga četiri izraelska borbena aviona, dva „miraža“ i dva „mistera“. Zatim je usledio i napad izraelskih torpednih čamaca.

Izraelski avioni gađali su američki ratni brod topovima i raketama, torpedni čamci su uspalili torpeda. Poginula su 34 američka mornara, njih 174 je bilo ranjeno. Posada broda slala je radio-vezom pozive za pomoć, ali su ih Izraelci elektronski „poklopili“ i sve učinili da to izgleda kao napad egipatske avijacije i mornarice na američki ratni brod. Tadašnji američki ministar odbrane Robert Maknamara zaustavio je avione koji je trebalo da zaštite „Liberti“, pa je pomoć stigla tek sutra ujutro. Za to vreme, izraelska se avijacija iživljavala na brodu, ponavljajući napade u talasima.Nekoliko dana kasnije Izrael je izdao saopštenje u kojem se navodi da je to bio „nesrećan splet okolnosti“, da se „američki brod našao na pogrešnom mestu“, da su ga „izraelski piloti pomešali sa egipatskim brodom“. A „Liberti“ je bio u međunarodnim vodama, visoko je vijao američku zastavu i bio je dan kada je počeo napad na njega.

Epilog? Izraelci su platili odštetu porodicama ubijenih američkih mornara, ali niko od izraelskih oficira nije odgovarao za taj napad.

Nisu to zatražili ni Amerikanci, naprotiv — Vašington je nastojao da se događaj sakrije, preživeli američki mornari morali su da ćute, sve je zataškano. Brod „Liberti“, sav izbušen da je jedva plutao na površini, dotegljen je do Malte. Zašto su Izraelci pokušali da potope američki ratni brod? Bila je to klasična operacija „Lažne zastave“, pokušaj da se za napad okrivi Egipat i da onda Amerikanci usred Šestodnevnog rata intervenišu protiv Egipta. Da li je obaranje ruskog Il-20 pokušaj operacije „Lažna zastava“? Da, to je bio pokušaj da se naruše odnosi između Moskve i Damaska, da Rusi, a još više ruska javnost postavi pitanje smisla daljeg boravka ruske vojske u Siriji. To je suština tragedije aviona Il-20.

Treba poznavati istoriju ratova na Bliskom istoku i učiti iz istorije.

(Sputnjik)

KOMENTARI15 komentara

 1. M says:

  Nisu Izraelci tako pametni,samo su hrabri do drskosti!Naravno da kao ozbiljna država s respektabilnom vojskom i ogromnom podrškom svoje dijasporske moćne hobotnice,štite svoje interese,osobito šo im je ugroza bliža!To rade i druge države,USA tisućama kilometara od svog tla,Rusija u Afganistanu,Gruziji,Ukrajini i na svojim granicama,Francuska u Africi,Kina u Tibetu i umjetnim otocima,Iran u Iraku i Siriji,itd.Svatko to čini kolko može!I sad se neki čude Izraelu na njegovim granicama?!?!A ne shvaćaju da će Izrael braniti svoje vitalne interese POD SVAKU CIJENU i to snagom i hrabrošću koji su također vrlo skupi,pogotovo što će imati i saveznike!Izrael neće pretjerivati jer zna da će u Velikom Ratu biti izbrisan u prvoj ili drugoj rundi(i morati tražiti Spas u trećoj)),aligurno neće dati da bude ugrožen ili uništen bez extremnog otpora!A toga izgleda nisu svi Svjesni,kao što ni Izrael nije Svjestan da ugrožavanjem Rusije u Gruziji,Ukrajini,Iranu,itd ,ugrožava i sebe u Siriji,Iranu itd.Rezime je da više neće puno popuštati ni Izrael,ni Rusija,ni Zapad,mi Kina,itd.tj.da će biti sve"veselije"!

 2. Miraš says:

  Izraelci i Zapad kad pogledaju mapu Sirije i kako napreduje SAA, nisu još, ali blizu su onog "doterali cara do duvara". Da bi sada preokrenuli tok rata dodatni problem im čini novo naoružanje koje poseduje Rusija što je objavljeno u martu. Ali na polju psihološko propagandnog rata imaju dosta prostora. Tako su ruske glave postale još više jeftine. Izraelci su počeli ubijati Ruse prisutne u Siriji, ali rukama sirijske PVO. Pored toga još raznim dezinformacijama preko svojih agenata kroz ruske medije mute, lažu i petljaju sa ciljem da se ruska javnost tj. narod pobuni protiv prisutnosti ruske vojske u Siriji. ... Bojim se da će i dalje raditi na tome, tj. da če nastaviti da ubijaju i druge ruske snage prisutne u Siriji. Na taj način nastaviće sve do revolucije u Moskvi. Kao što žele novu revoluciju u Iranu žele i novu revoluciju u Rusiji.

 3. Srbin specijalac says:

  Da sam Putin, nakon ovog jevrejskog bezobrazluka, raspalio bih po Ješama bez milosti!!! Ne bi smeli njuškice da promole iz rupe!!! Toliko. A da li će to Rusi uraditi - videćemo. Ako smatraju da su sila - hoće! A ako ne smatraju... neće. A onda je sve jasno!

  • padre says:

   Znaš kako je, osveta se servira hladna!Da jim Rusija direktno odgovori vojno, svi na zapadu bi obrušili na nju!Ali Rusija kaže, pamti pa vrati, kad bude vreme i kad će najviše boleti!

   • Deda Micko says:

    Jevrejska mafija je ubila ruskog cara i unistila Rusiju, ubivsi vise desetina miliona Rusa. Da li su se Rusi ikada osvetili. Nisu. Nece ni sada jer su kukavice i korumpirani, kao i svi drugi "goje".

 4. M says:

  Konvencionalnim ratom Rusija ne može Izraelu ništa,može samo izgubiti,USA-Izrael-Zapad će je izbrisati iz Sirije,to i žele,zato ne bježe od tog sukoba nego ga provociraju!Rusi mogu pobijediti i izbrisati USA-Izrael-Zapad s Blistoka i puno šire,samo Atomsko-konvencionalnom ratom,najbolje u suradnji s Kinom,Iranom,itd.I to će se vjerovatno tako i dogoditi,te dvije runde,tim redom.Ali to neće biti kraj!Tek onda počinje dugotrajno krvavo iscrpljujuće...

 5. kiki_ ćeraćemo se says:

  Ješe su izvanredno kompaktni, svi su braća nastali od Avrama i Sare, od Isaka i Reveke, od Jakova i njegove dve žene koje su sestre Rahilje i Lije i od njihove dve sluškinje Vale i Zelfe nastala su dvanaest plemena Izrailjeva. Jakov je želeo samo Rahilju ali mu se ostalo silom nametnulo. I hop, eto 12 plemenskih poglavara sveg današnjeg Izraela. Naravno sve je to sam Bog vodio, kažnjavao i ispravljao, disciplinovao. U Izrael su mogli da se prime i ostali narodi pod određenim pravilima i zakonu Mojsijevom. Izraelci su hrabri zato što se oslanjaju na pomoć samog Boga Jahve-a. Međutim zato što nisu prihvatili mesiju od svog Boga - Isusa Hrista, (Ješua Mešajaha) propašće ukoliko se ne pokaju i ne obrate u Gospodu našem i Spasitelju Isusu Hristu. Oni nasuprot volji Božijoj žele da sagrade novi hram "božiji", gde će im se zacariti niko drugu do nečastivi. Hrista, Jedinog od Boga rođenog raspeše i još se ne pokajaše i ne obratiše, a to vodi k smrti bez obzira koliko se dobro kotirali politički i bilo kako drugo. A mi ostali uzdajmo se u Hrista i pomoć Božiju, jer nam naš Gospod i Spasitelj, Sin Božiji dođe za spasenje svih koji veruju u Njega.

  • Deda Micko says:

   Jevreji su odbacili Hrista tek posto je on odbacio njihovu (i njegovu religiju), judaizam. Isus nije nikakav nas bog vec jevrejski rabin koji je nama starosedeocima Balkana silopm nametnut. Imamo mi mnogo stariju duhovnu tradiciju koju su nam popovi i komunjre izbrisali iz secanja.

   • kiki_ ćeraćemo se says:

    Pa ako si ti taj deda koji zna našu duhovnu tradiciju koju su nam izbrisali, pokušaj da je iznova otkriješ da vidimo na šta ona liči. Razmisli, ako je Hristos bio jevrejski rabin kako je onda mogao da odbaci judaizam. Niko nam ne može nametnuti Hrista u tome i jeste greška. On se ne nameće već upoznaje i prihvata. Onaj koji Ga ne poznaje smatra da mu se nešto nameće, mogu da vam nameću i uče vas tradiciji ali Hrist se nikada ne nameće, On se otkriva u istini koja će nas osloboditi.

    • Deda Micko says:

     Kiki, ima dosta toga napisanog o nasoj prethriscanskoj tradiciji, bez probema ces naci o tome ako izguglas i obidjes knjizare. Hristos je bio jevrejski vernik, kritikovao je neke radnje u sinagogi jer je hteo da se reformise crkva u koju je verovao (kao sto su neki komunisti hteli da reformisu komunisticku partiju misleci da je ova skrenula sa "pravoga puta"). Hristos nije bio hriscanin, niti je sirio hriscanstvo, to su radili drugi veoma sumnjivi tipovi (pre svih Sveti Pavle), ciju bih ti biografiju savetovao da proucis. Hriscanstvo je znacajna komponenta nase kulture, ali nije nikako i jedina.

 6. test01 says:

  Odlican tekst i analiza. Krayko i jasno. Samo fali da se kaze zasto to ni ameri ne smeju da kazu nista Izraelu. Jos pre par godina sam citao kako vise od polovine kongresmena u USA u stvari poseduje drzavljanstvo Izraela (a u USA dvojno drzavljanstvo nije dozvoljeno). Pa vi sada vitike ko u stvari vuce konce u USA.

  • kiki_ ćeraćemo se says:

   Upravo tako, kongres podržava Izrael, nedavno su podržali odluku da umesto Tel Aviva glavni grad Izraela bude istorijski kao i ranije tj. Jerusalim. Upravo ti jevreski kongresmeni podržavaju odluku da se obnovi hram u Jerusalimu. Naravno, upravo su oni ti slobodni zidari, odnosno masoni koji su odbacili ugaoni kamen (Hristos je postao kamen od ugla nove građevine Božije, kako svedoči sam Otac nebeski.) Ali ovi masoni negiraju Hrista i zato nemogu doći do izbavljenja, kakvu god kolaciju, političku ili vojnu silu imali.

 7. M says:

  ...uzgred,...ja mislim da nije riječ o uglovnom kamenu,nego zaglavnom,a to je zapravo onaj na vrhu kupole,najčvršći,koji drži kupolu cijelu...!

 8. Ana says:

  PRAVO IME NAŠEG SPASITELJA Sveto Pismo predstavlja pravog Mesiju. Njegovo ime je YAHUSHA, što znači YAHUAH spasava. Hebrejsko ime Yahusha vrijedi za sve narode: YAHUSHA HA'MASHIACH the same yesterday, and today, and forever. (Cepher Bible, Hebrews 13,8 ) Sotona je stvorio lažnog mesiju - Isusa Hristosa. Lažni mesija Isus vrlo se razlikuje od Istinskog Mesije Yahushe, u osobnosti, prirodi, u učenju i karakteru. Kome ćete pokazati svoju odanost i koga ćete slijediti? YAHUSHA MESIJA: Štovanje biblijskog Šabata, sedmog dana (Subote) Mrtvi spavaju u svojim grobovima čekajući uskrsnuće Izgubljeni će biti u potpunosti uništeni u ognjenom jezeru Izbjegavajte nečistu hranu (svinja, zec, mekušci…) YAHUAH je jedini Bog Blagdani: Pasha, Beskvasni kruh, Prvina, Pedesetnica, Pomirenje, Trube, Sjenica (praznici na koje se samo prisjećamo). Yahusha je uskrsnuo na Šabat (Subotu) Molitva Ocu Yahui u Ime Yahushe ili osobno Yahushi! Spasenje po milosti, po vjeri u Yahushu Mesiju, što rezultira ljubavlju i poslušnošću Yahuinim zakonima- 10 Zapovijedi (Izlazak 20:1-17) Lažni mesija ISUS HRISTOS: Štovanje nedjelje Mrtvi idu ravno u raj ili pakao Izgubljeni će gorjeti u agoniji zauvijek Jedite nečistu hranu Trojstvo - 3 boga Hrišćanski blagdani: Poganski Božić, Uskrs, Valentinovo, Halloween, Svi Sveti, Lažni Veliki petak Isus je uskrsnuo u nedjelju Molitva Isusu, Mariji i mrtvim svecima Samo spasenje po vjeri i milosti, a ne zahtijeva poslušnost svim Yahuinim zakonima i grijeh je namjerno dopušten jer je milost sve što je potrebno.

 9. Dane Radakovic says:

  kako nema crvenog vojvode seselja u ovim novinama da ga pitam sta radi on u skupstini srbije kada mu sipci piju kafu u srbiji u borbenoj gotovsi.. de su njegovi cetnici crveni sto rade siguro gledaju farm zadrugu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *