„Лазар“ пред црквом Лазарицом

„Lazar“ pred crkvom Lazaricom

29 juna 2015

kul-KRUSEVAC-Miroljub-Arandjelo_620x0Prva kruševačka opera “Lazarevo obretenije” premijerno će biti izvedena večeras od 21 sat na platou kod crkve Lazarica. Uoči Vidovdana publika će gledati jednu od četiri slike koje sadrži jednočinka kompozitora Miroljuba Aranđelovića Rasinskog i libretiste Nebojše Lapčevića.

– Ovo je veliki dan za Kruševac, praznik u slavu muzike i naših predaka – ističe za “Novosti” kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski.

Kompozitoru je muzički uobličio veliku temu tako da ona postane opera nade, ljubavi, strepnje. Opera je inspirisana muralom Milića od Mačve “Obretenije Lazarevo”, koje je od 1971. deo enterijera Doma sindikata u Kruševcu.

– Originalna opera ima četiri slike (“Zidanje Kruševca”, “Zastave srpskih zemalja”, “Teški oklopnici na Kosovu” i “Lazarevo obretenije”), a nadamo se da ćemo je uskoro pogledati u celini – kaže autor libreta Nebojša Lapčević.

Kao solisti pojaviće se bariton Aleksandar Novaković, sopran Lidija Jevremović, bas Pavle Panin i sporani Jovana Ilić i Milica Petrović, a učestvuju i članovi ansambla “Renesans”, Vokalni ansambl “Beli anđeo” sa solistima, Mešoviti hor “Sveti knez Lazar”, Dečji hor “Sveti knez Lazar” i Baletski studio “Artabela”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *