LAŽI „HISTORY“ TV KANALA: Nova istorija u ime EU vrednosti

LAŽI „HISTORY“ TV KANALA: Nova istorija u ime EU vrednosti

10 jula 2014

1386140376_adolf-hitlerNa SBB kablovskoj TV mreži, koju i mi u Beogradu možemo da koristimo, nalazi se i History kanal. Ali, pored toga što običnom gledaocu taj TV kanal popularizuje i približava istoriju i daje sijaset zanimljivih podataka, isti taj kanal vrvi od istorijskih neistina i čak namernih, notornih laži. Što se više radi o vremenu bližem današnjici, to je i više tendencioznih neistina, verovatno zbog toga što su njihovi autori svesni da su one i uticajnije na svest današnjeg čoveka.

Evo samo takva tri ”bisera” History kanala iz tri različite emisije različitih autora, a koje obrađuju temu borbi u II svetskom ratu na Istočnom tj. Ruskom frontu.

1. U emisiji o napadu Hitlerove Nemačke na SSSR 22.06.1941. godine, prikazana je vojna karta po kojoj je napad izvršen samo sa granice između Nemačke i SSSR-a u od njih tada podeljenoj Poljskoj u tri pravca, dok južnije iz pravca Slovačke, Mađarske i Rumunije kao da nije ni bilo napada. A bilo ga je, i te kakvog, istovremenog i u njemu su učestvovale kako Nemačka, tako i jedinice njenih saveznika.

2. U drugoj emisiji o bitki za Moskvu saopštena je neverovatna laž. Naime, po autoru, nemačke jedinice su pred Moskvom same počele da se povlače da bi ispravile liniju fronta i, baš u tom momentu, usledio je sovjetski kontranapad, kojim su Nemci odbačeni 250 kilometara zapadno od Moskve. Neverovatno. Nemci stigli do Moskve, do predgrađa Himkija, gde okreću vozila gradskog prevoza, pa se onda povukli da bi ispravili liniju fronta. Svašta.

3. U sledećoj emisiji o prodoru Crvene Armije u jugoistočnu Evropu u drugoj polovini 1944. godine treći autor nas laže na taj način što tvrdi da je izbijanjem Crvene Armije na granice Bugarske, bugarska vlada ukinula svoju neutralnost i svrstala se na stranu SSSR-a protiv Nemačke. Koja bre crna neutralnost Bugarske?

Evo samo nekoliko istorijskih činjenica koje nju najrečitije demantuju:

01. marta 1941. godine Bugarska je pristupila Trojnom paktu.

Na teritoriji Bugarske nalazila se nemačka 12. Armija, koja je sa nje izvršila napad na Jugoslaviju i Grčku, dok bugarske kao ni rumunske jedinice nisu učestvovale u napadu na Jugoslaviju, već su obezbeđivale napad od eventualne sovjetske intervencije.

Po kapitulaciji Jugoslavije i Bugarska je učestvovala u komadanju zemlje i anektirala je skoro čitau Makedoniju, kao i jugoistočnu Srbiju. Na te teritorije odmah je razmestila svoje dve divizije.

Tokom rata, bugarske jedinice bile su stacionirane skoro po čitavoj Srbiji, na primer, čak i u Mladenovcu, i borile su se protiv antifašističkog pokreta i činile su najsurovije zločine protiv civilnog stanovništva.

Današnji zapadnjački apologetski istoričari nikako ne mogu da se pomire sa činjenicom da su Nemci i njihovi mnogobrojni saveznici: Finci, Slovaci, Mađari, Rumuni, Italijani, Hrvati, Španci, Francuzi, Belgijanci, Skandinavci, Baltički narodi izgubili rat na Istočnom frontu od Sovjetskog Saveza i liju krokodilske suze nad tužnom sudbinom tih vojnika. Govoreći nam o prošlosti nikako ne mogu da se otrgnu od sadašnjosti, te sve te agresore na SSSR tretiraju ne kao nekadašnje vojske utonule u prošlost, već kao da su u pitanju snage današnjeg NATO-pakta.

Takvo njihovo prekrajanje istorije, napominjem da ni jedan od autora navedenih emisija nije Nemac, tužno, žalosno i ružno je pre svega prema nekadašnjim vojnicima, borcima protiv fašizma i nacizma sa Zapada zbog toga što njihovi potomci, današnji istoričari, iskazuju toliko blagonaklon stav prema njihovim krvnim neprijateljima.

(SRBIN.INFO – Aleksa Mijailović)

KOMENTARI10 komentara

 1. jugoslav mitic says:

  u takvu evropu nas vodi vucic.fasisti ostaju fasisti,a mislim da je i danasnja vlast u srbiji takodje profasisticka

 2. Goran says:

  Sve ovo što je naveo gospodin Mijailović može da se vidi i u knjizi USPON I PAD TREĆEG RAJHA od dugogodišnjeg novinskog i radijskog izveštača iz nemačke gospodina Viljema Širera... Knjiga vrvi od svedokčanstava sa sudjenja u Nirnbergu, zapisima iz dnevnika koje su vodili svi političari i toga doba kao i podaktaka iz tajnih arhiva svih tajnih službi nacističke nemačke..

 3. Prst says:

  Ne treba preskakati istorijske dogadjaje i treba reci da je Jugoslavija pristupila trojnom paktu 27 Marta 1941, samo 26 dana poslije Bugarske a na sporazum je pristao knez Pavle Karadjordjevic, deda Aleksandra Karadjordjevica, one protuhe koja se besramno vratila u Srbiju ne znajuci ni Srpskoga jezika.

 4. Taras Buljba says:

  Vidi ovog prsta komunjarskog, ne može da izdrži. Ono o bugarskim zločinima nad antifašistima se odnosi na četnike, ne na tvoje partizane, njih od kraja 41 više nema u Srbiji

 5. robokap@prst says:

  ALo gospon.NAUČI prvo rodoslov Karađorđevića pa piši komentar.Pavle jeste imao sina Aleksandara koji je rođen 1923,ćerku Jelisavetu i Nikolu(poginuo u saobraćajki 19589 a ovaj što je sada u Srbiji je si Petra drugog Karađorđevića.Zato malo knjigu u šake iliti "MALO NAOBRAZBE":

  • SRBIJA says:

   Gde ces ti komunjarau da ucis pa on zna samo titovu "istinu" i istoriju od 1945 pa na ovamo,kakav rodoslov Kradjordjevica,za njih je bilo njavaznije da im je dupetu dobro a to sto tito simsilja istoriju i jos pet,nacija,to je potpuno za njih nebitana stvar.Posle raspada kraljevine postojale su samo tri nacije Srbi ,Hrvati,Slovenci, tito je simislio nekoliko nacija Makednoce,Crnogorce,Muslimane.Sve na srpskoj zemlji i srpskom govornom podrucju jer se srba bojao,da nebi ponovo dosli na vlast i obnovili krlajevini...Pa je smanjivao Srbiju u dogovru sa sipatrima,balijama...Pa ustav iz 1974 gde su sv te zemlje prakticno dobile i nezavisnost,ili autnomiju ,kao kosov i vojvodina ,i sam rat 1991 i 1999 godine je prakticno njegovih ruku delo da nije izmisljao nacije istoriju ne bi ga ni biilo,da nije tita Bosna ,Crna Gora ,Veci deo Hrvatske ,Makedonija bi bili u sastavu danasnje Srbije koja bi bila bogata kraljevina kao sto su Norveska,Dnaska...

 6. Mare says:

  E da je samo to... Zasto niste spomenuli najvecu laz na svetu. Vecu i od sletanja na mesec, a to je iskrcavanje u Normandiji? To je najveca glupost ikada ispricana. Jeste bilo iskrcavanje, ali ko, kako i sta ih je docekalo je samo Holivud mogao da osmisli. Zatim, zasto se nisu iskrcali 42-43 godine vec kad nijedan ozbiljan Nemacki vojnik nije bio na teritoriji Francuske. Prvi put su ih docekali tek u Ardenskoj sumi i poklali saveznike. Svi zapadni kanali rade na umanjivanju doprinosa Rusije tokom WWII i to je fakat. Zna se da je Rusija ocistila celu Evropu od fasista, ali je nazalost stala u Berlinu. Da su bili pametni trebali su da pregaze sve do Spanije i da postave ultimatum oko predaje fasistickih naucnika, komandanata i stotina drugih koji su ubijali i cinili najveca zverstva. Medjutim bilo je kako je bilo i to se nemoze ispraviti.

 7. Za Srbiju says:

  Za Mare. 94 nemačke divizije na istočnom frontu i 1-JEDNA nemačka divizija na zapadnom u vreme iskrcavanja saveznika.

 8. barcas says:

  Koliko ti ne umes da prevedes ono sto si cuo na engleskom to je strasno. Da, tacno je da History Channel vrvi od istorijski netacnih informacija, ali ovo sto si ti napisao veze s mozgom nema. Ukljucujuci ovo za Bugarsku - ali ajde malo informisanja nije na odmet. Bugarska je oborila vlast posle povlacenja Rumunije iz Trojnog pakta ali nije uspela da se "prikljuci" SSSRU i Kominterni jer su poluge vlasti jos uvek drzali pronaci orijentisani ljudi - pa je ostala zaglavljena izmedju Nemacke i SSSR-a ne podrzavajuci nijednu stranu. Iz tog razloga Bugarska JESTE bila "neutralna" u trenutku ulaska jedinica SSSR-a krajem 1944. Sto ne znaci da je pre toga bila neutralna, niti da je posle toga bila neutralna. ALI TAD JESTE. Nemacke jedinice JESU probale da isprave front u trenutku kad je postalo jasno da ne mogu da nastave sa napadom na Moskvu, posto je Hitlerova odluka da posalje jedinice da se zauzme Kijev bila pogubna za centralni pravac napada. Kad su se Nemacke jedinice konsolidovale, onda su ih Rusi i napali. Medjutim, tvoje tendenciozno prenosenje onoga sto cujes je neverovatno. Lazes gore nego oni. U pocetku Barbarose - u napadu su ucestvovali Nemci, jedan italijanski odred i delovi rumunske armije prikljuceni nemackoj armijskoj grupi Jug. Tek kasnije sa produzetkom akcija u SSSR se salju Hrvati, Slovaci i ostali. Ali ti to ne znas, zar ne? Koliko si samo tendenciozno i zlonamerno postavljen - to je strasno, a istoriju ne znas ni za lek. Uzas.

 9. Pingback: LAŽI “HISTORI” TV KANALA: Nova istorija u ime EU vrednosti | Jadovno 1941.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *