Laži u Turskoj seriji: Srbi iz BiH predstavljeni kao zločinci

Laži u Turskoj seriji: Srbi iz BiH predstavljeni kao zločinci

20 jula 2013

serija-plavi-leptiri-1374262724-341573U seriji „Plavi leptiri“ predstavljeni „Srbi koji ubijaju muslimanske svatove u Sarajevu“, iako je poznato da je taj zločin učinio kriminalac Ramiz Delalić Ćelo, koji je ubio srpskog svata Nikolu Gardovića.

Turske serije su neosporno popularne među gledaocima u Srbiji, međutim, u jednoj seriji koja se emitovala na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbi su predstavljeni kao razbojnici! Reč je o seriji ’’Plavi leptiri’’, gde se jedna ljubavna priča izvrće u propagandu.

Ljubav je samo paravan za grubo poigravanje istorijskim činjenicama, koje je turska produkcijska kuća ’’Sinevizyon’’ bosanskoj publici ponudila prošle godine u seriji od 26 epizoda. Prvi nastavak otpočinje posvetom bošnjačkim žrtvama rata koje su, kako se navodi u sinopsisu serije, ”izgubile živote u genocidu odigranom naočigled civilizovanog sveta u središtu Evrope, ali daleko od humanosti”…

Detalj iz serije ”Plavi leptiri” Posle niza kadrova brutalnih masovnih ubistava nad muslimanima i njihovim ženama u konvojima kamiona, epizoda se završava donekle poznato – masakrom na svadbi koja je prema scenariju bila okidač za rat u BiH. Ovde se, međutim, ne radi o srpskim svatovima na koje je ozloglašeni Ramiz Delalić pucao na Baščaršiji, kao što se inače i desilo 1992. godine, već o muslimanskim mladenicima i njihovim gostima koje ranjavaju i ubijaju srpski razbojnici!

Nedugo zatim na scenu stupa Ramiz Delalić Ćelo je marta 1992. godine na Baščaršiji hladnokrvno ustrelio u glavu Nikolu Gardovića, čoveka koji je upravo u pravoslavnoj crkvi venčao svog sina. Komandant bosanskih ’’zelenih beretki“ Mirza Turković, koga tumači glumac Burak Haka (41), i započinje lov na negativce Srbe i odbranu domovine. Budući da Mirza asocira na Delalića, čoveka od poverenja Alije Izetbegovića, serija je tokom snimanja i emitovanja u Bosni izazvala komešanja nacionalno podeljene publike. Ipak, Burak u negodovanju bosanskih Srba ne vidi problem.

’’U seriji je prikazano ubistvo tridesetak Srba, što je, priznajem, pomalo ekscentrično, ali šta tu može da se radi. Ja sam Turčin, nemam ništa sa tim. Za mene je uloga Mirze bila veliki izazov’’, istakao je Hak, junak serije “Plač violine”. Ono što je interesantno jeste to da se ni na jednom kredibilnom sajtu, koji se bavi filmom, među Burakovim ulogama ne može naći ime Mirze Turkovića, ali ni naziv serije ”Plavi leptiri”, kao da nikada nije ni snimljena.

(Sapunice.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *