LDP se ujedinjuje sa DS!?

LDP se ujedinjuje sa DS!?

5 septembra 2013

Đilas_ČedaLiberalno demokratska partija želi da se objedini sa Demokratskom strankom u novu političku organizaciju, kažu za Danas njeni predstavnici. S druge strane, u DS nije bilo razgovora o toj inicijativi, ali, kako nam je rečeno u toj stranci, „ne znači da ih neće biti“.

„Neophodno je da se oko ključnih tema u našem društvu osnuje jedna politička organizacija. To ne mora odmah da bude politička stranka, ali činjenica je da su fraze o koalicijama odavno potrošene“, ističe za Danas član Predsedništva LDP Mladen Bašić.

Prema njegovim rečima, potrebno je napraviti platformu i definisati ciljeve oko kojih bi se okupili, pre svega, građani, a ne lideri i vrhovi stranaka. Upitan da li je bilo kontakata između predsednika dve partije Čedomira Jovanovića i Dragana Đilasa tim povodom, odnosno kakve su reakcije predstavnika DS, Bašić odgovara da „ova ideja nije telefonski razgovor dva stranačka lidera“.

„Mislimo da je i demokratama jasno da je neophodno odgovoriti na izazove sa kojima se Srbija suočava. Mi se obraćamo biračima i svim našim članovima, jer to će moći da se sprovede jedino ukoliko svi zajedno učestvujemo u formiranju jednog takvog bloka. Naravno, neophodno je da se definišu jasni kriterijumi i pravci zajedničke politike“, naglašava Bašić.

Upitan šta LDP očekuje od DS u vezi sa ovom temom, Bašić kaže da je reč o „dosta kompleksnoj političkoj ideji da bi mogla da se svede na razgovore predsednika stranaka“.

„Što da ne“, komentar je Borislava Stefanovića, šefa poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije, na inicijativu LDP, uz napomenu da je reč o dve stranke koje imaju dosta zajedničkih stavova, ali i da se razilaze u pravcu različitih ideologija – liberalizma, odnosno socijaldemokratije.

„Svaka inicijativa za zajedničko delovanje i organizovanje je, svakako, dobra. DS ima veoma dobru saradnju sa LDP, osim ideoloških razlika u pogledu ekonomije“, ocenjuje za Danas Stefanović.

Naš sagovornik, međutim, naglašava da između predstavnika dve stranke nije bilo razgovora o toj temi, „što, naravno, ne znači da ih neće biti“. „Nasleđe je ono što spaja DS i LDP, što se videlo 12. marta u šetnji za Zorana Đinđića“, kaže Stefanović.

Upitan da li bi eventualno objedinjavanje stranaka imalo pozitivne efekte na rejting DS, Borislav Stefanović ističe da je to spekulativna stvar, te da dalje ne bi komentarisao.

Svetlana Logar, istraživačica u Stratedžik marketingu, ocenjuje za Danas da nije lako proceniti kako bi se ujedinjenje DS i LDP odrazilo na njihove rejtinge.

„Jako je teško doneti ocenu koliku podršku građana bi dobili ujedinjeni DS i LDP. To, pre svega, kažem imajući u vidu raznovrsnost biračkog tela demokrata. Iako postoji jedno tvrdo jezgro u DS koje je afirmativno prema LDP, nije lako pretpostaviti da li bi to za obe stranke bio minus ili plus“, smatra Logareva.

Svetlana Logar ističe da je procenu nemoguće napraviti na osnovu prostog zbira trenutnih postotaka podrške, odnosno da je neophodno najpre definisati ciljeve i program te nove političke organizacije da bi se dobili relevantni podaci koji bi bili korišćeni u predviđanjima.

KOMENTARI2 komentara

  1. cmiljenka says:

    Uzimajući u obzir sve elemente protivustavnog delovanja Jovanovića i LDP, i DS trebale bi sve stranke u SRBIJU da prekinu saradnju sa ovom organizacijom "lopovstine". U suprotnom, smatraćemo da su stavovi LDP prećutni kao i stavovi Tadićevog režima .Napokon smo(valjda) uspeli da shvatimo da ono sto banda iz LDP-a govorila to tadicev rezim precutno podrzavavao i cinio .Pod Hitno zabraniti njihov bilo kakav rad u DRZAVI SRBIJI

  2. cmiljenka says:

    Pamtimo zasto su se borili i govorili i zašta su se zalagali i zalazu . Oni i njihova politika može se tumačiti kao neobijašnjiva mržnja prema svom narodu,plaćeni zadaci koje su dobili i provodili . U pitanju su plaćenici koji će sve uraditi za novac i privilegije. Na pitanje tko ih financirao , kako su se obagatili i tko im (davao ) daje pare da su onako nastupali i govori . Da li policija, tužilaštva ne mogu ili ne smiju odgovore i ozbiljno pozabaviti ovim pitanjima. ISPITIVANJE porekla IMOVINE OD 1989. god, za sve funkcionere iz vlasti i opozicije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *