LE FIGARO: Макрон припрема Француску за рат и предвиђа уништења светског поретка

LE FIGARO: Makron priprema Francusku za rat i predviđa uništenja svetskog poretka

10 novembra 2022

Francuski predsednik Emanuel Makron sprema se da predstavi novu doktrinu nacionalne strategije. To uključuje pripremu zemlje za mogući rat. Ovo je objavio list Le Figaro.

Doktrina će postati nastavak dokumenta iz 2017. godine i obuhvata deset strateških ciljeva Francuske za zaštitu sopstvenih interesa, među kojima je i stavka o ratnoj ekonomiji. Pri tome, nema govora o „univerzalnoj militarizaciji“.U dokumentu se navodi da će francuska vojska morati da „ispravi slabe tačke“. Zauzvrat, vlasti treba da preispitaju „strateške ambicije kroz prizmu uništenja svetskog poretka“.

Aktivna uloga francuske vojske ukazuje na mogućnost učešća nacionalnih oružanih snaga u ekspedicionim misijama, ali ne i u sukobima visokog intenziteta.

Prema novoj doktrini, odgovarajuće izmene bi trebalo da se izvrše pre 2030. godine. Tri stuba koja mogu da pruže nove mogućnosti državi su nuklearno odvraćanje, konvencionalno oružje i mobilizacija društva za „zajedničku podršku“.

Istovremeno, dokument ne ukazuje na sredstva za postizanje navedenih ciljeva. U republičkom parlamentu dokument je nazvan izuzetno ambicioznim i nije u skladu sa sredstvima Francuske.

U dokumentu se pominje i „evropska strateška autonomija“. Kako navodi izdanje, u njemu trenutno učestvuje samo Francuska.

Doktrina pretpostavlja učešće zemlje u raznim savezima, pre svega u NATO. U dokumentu se ističe da proširenje sfere interesa Francuske zahteva kolektivno rešavanje kriznih pitanja.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron kritikovao američki Zakon o smanjenju inflacije. Prema njegovom mišljenju, ovaj zakon nije u skladu sa normama Svetske trgovinske organizacije (STO) i Vašington se u trenutnoj situaciji ponaša „neprijateljski“.

Makron je rekao i da će Francuzi morati više da rade kako bi zadržali prethodni životni standard i primali pune penzije. Šef države je takve preporuke dao u intervjuu TV kanalu Frans 2, odgovarajući na pitanje novinara šta građani treba da rade, zabrinuti zbog pada kupovne moći u uslovima visoke inflacije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. Gutrum says:

  Mali,smrdljivi jehovac-isusovac, ćifut, strategija mu je nato....pa nismo ni mislili drugačije. Gde god su oni preuzeli vlast, sve su to Volovi Zeljenskiji No.2, No.3, No 4...,a to je u svim nazovi državama EU- nemačkoj, francuskoj, KROmanjoniji, estoniji ... Sve te narode će da stave u proces pogibije i izumitžranja, zapravo u proces izumiranja naroda EU pokrenuli su najmanje od 1990-te pa danas KROmanjonaca nema ni 2,5 mil., Estonaca,Poljaka, Šiptara, nemačka, Francuza ...svi u raznim odumiru usled jehovsko-isusovskih parazita na vlasti, tzv. cionista.

  • persida says:

   Dobro kazes, Makron je cionisticki kelner.

    • persida says:

     A Rotsildi su kanda Palestinci?

 2. persida says:

  Lupetanje do krova.

 3. 1389 says:

  On vodi Francusku u koloniju, uskoro Francuza neće biti ali su zato tu Alžirci, Maročani, Libijci, Egipčani... Kraj Francuske kakvu poznajemo - EU kaput...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *