LE FIGARO: Трампова победа биће револуција и катастрофа не само за САД, већ и за цео свет

LE FIGARO: Trampova pobeda biće revolucija i katastrofa ne samo za SAD, već i za ceo svet

12 decembra 2023

IZBORI u SAD još nisu počeli, ali ankete pokazuju da bi Donald Tramp mogao da bude pobedik.

Francuski dnevni list Le Figaro procenjuje da bi to bila „katastrofa ne samo za SAD, već i za ceo svet“.Njegov kolumnista Nikolas Bavere naglašava:

„Trampova vladavina može biti dobra za ekonomiju, ali će uništiti američku demokratiju. On je zapravo već pobedio na republikanskim predizborima pre nego što su i počeli. A prema anketama, iako sa njima treba biti oprezan godinu dana pre izbora, on pobeđuje Džoa Bajdena. Uprkos tome što su Bajdenovi rezultati dobri: transformacija ekonomskog modela, obnavljanje tehnološkog i strateškog vođstva i obuzdavanje Kine, Rusije i Irana. Plus: privredni rast od 2,1%, inflacija smanjena na 3,2%, nezaposlenost 3,8%, a postoji priliv stranog kapitala“.

Komentator Le Figaro ipak ukazuje: „Krizni fenomeni su mnogo jači. Očekivani životni vek je pao na 76,1 godinu zbog droge i nasilja. Inflacija je smanjila prihode i štednju Amerikanaca. Društvo je fragmentirano i polarizovano zbog kulturnog rata, što je postalo posebno uočljivo po tome kako Amerikanci gledaju na situaciju na Bliskom istoku. Umor od podrške Ukrajini sada ide pod ruku sa borbom protiv ilegalne imigracije. Nepopularnost Džoa Bajdena i zabrinutost zbog njegovih godina i zdravlja“.

Le Figaro zaključuje: „Ako Donald Tramp pobedi na izborima 2024. godine, to će značiti ne promenu, već revoluciju za Sjedinjene Države i za ceo svet. On je 2016. bio iznenađenje za sve, uključujući i njega samog. Tada je bio suočen sa sistemom provera, suprotstavljali su mu se pravosuđe i mediji, a početak pandemije dogodio se tokom njegovog mandata.Danas je sve drugačije. Tramp kontroliše Republikansku patriju. Ima većinu u Vrhovnom sudu i kontroliše pravosuđe. On se sprema da očisti vladu i radikalno transformiše Sjedinjene Države. Namerava da prekine sudske postupke protiv sebe i pokrene postupke protiv onih koji su ga proganjali. Planira da okonča nezavisnost federalnih agencija, uključujući FBI, i podvrgne ih svojoj direktnoj kontroli. Još želi da otpusti karijerne državne službenike i da ih zameni aktivistima“.

– SAD će se povući iz Evrope i Bliskog istoka i dovesti u pitanje saveze, uključujući NATO, kako bi se fokusirali na rivalstvo sa Kinom i borbu protiv ilegalne imigracije.

Dakle, drugo Trampovo predsedništvo će biti zemljotres. Sjedinjene Države će prestati da budu demokratija, a prelazak na sistematski protekcionizam će dovesti do kolapsa trgovine i globalnih plaćanja. Trampova solidarnost sa drugim jakim liderima daće snagu autoritarnim imperijama, a one će to iskoristiti. Ukrajina, baltičke zemlje, Poljska i Moldavija biće u velikoj opasnosti“.

– Evropljani – uveren je kolumnista Le Figaro – moraju uzeti svoju sudbinu u svoje ruke i zaštititi svoju civilizaciju, svoj način života i svoju slobodu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miroslav says:

    Katastrofa za ceo svet? Kakva arogancija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *