Ле Пен освојила своје прво место у парламенту

Le Pen osvojila svoje prvo mesto u parlamentu

19 juna 2017

Lider kranje desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen prvi put je osvojila poslaničko mesto u francuskom parlamentu.

Le Pen je izjavila da je njena partija, sudeći prema dosadašnjim rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora, osvojila šest mesta u parlamentu.

Ona je istakla da će poslanici njene partije da se „svim potrebnim sredstavima bore protiv štetnih projekata vlade“, a posebno protiv Makronove proevropske i promigrantske politike, preneo je AP.

Dosad je prebrojano 75 odsto glasova, a Makronova „Republika u pokretu“ osvojila je 42 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Slede konzervativni republikanci sa 23 odsto, a na trećem mestu je Nacionalni front krajnje desnice sa skoro 10 odsto glasova. Socijalisti su na četvrtom mestu sa osvojenih 6,2 odsto.

Makron je pobedio Le Pen na predsedničkim izborima u Francuskoj 7. maja.

Filip: Francuzi odabrali nadu umesto gneva

Francuski premijer Eduar Filip poručio je večeras da su francuski glasači na parlamentarnim izborima dali „jasnu većinu“ novom predsedniku Emanuelu Makronu i njegovoj vladi.

Filip, političar desnog centra koji se priključio Makronovom pokretu, istakao je da je „velika većina Francuza svojim glasanjem izabrala nadu umesto gneva“.

On je pozvao novu većinu izabranih poslanika da pomognu vladi da ispuni politički program Makrona, preneo je AP.

Lider socijalista podneo ostavku

Lider francuskih socijalista Žan Kristof Kambadeli podneo je ostavku nakon teškog poraza koji je njegova stranka danas doživela u drugom krugu parlamentarnih izbora.

„Trijumf (stranke) predsednika Emanuela Makrona je neosporan, poraz levice neizbežan i poraz Socijalističke partije neopoziv“, izjavio je Kambadeli.

On je dodao da je socijalsitma potrebna promena ideja i organizacije, kao i da će na njegovo mesto doći „kolektivno vođstvo“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Ista je kao Bosko, samo da udje u parlament, nikakve velike promene nju ne zanimaju. Ona indirektno podrzava Makrona. Uzasno razocarenje. Navijao sam za nju do nedavno, bio sam budala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *