ЛЕ ПЕНОВА „ЕКСПЛОДИРАЛА“ К’О АТОМСКА БОМБА: Због атомских бомби!

LE PENOVA „EKSPLODIRALA“ K’O ATOMSKA BOMBA: Zbog atomskih bombi!

11 maja 2024

Liderka francuske desnice Marin Le Pen izjasnila se u četvrtak protiv „evropeizacije“ francuskog nuklearnog oružja, tvrdeći da nijedan komesar EU nikada neće imati demokratski legitimitet da odlučuje o nuklearnim udarima.

Nadgledanje nuklearnog napada je „neodvojivo od državnog (demokratskog) legitimiteta“, napisala je Le Penova u autorskom tekstu za „Figaro“, kritikujući nedavne sugestije predsednika Emanuela Makrona da bi Francuska mogla podeliti starateljstvo nad svojim nuklearnim arsenalom sa svojim evropskim komšijama, prenosi „Euraktiv“.Le Penova, čija se stranka Nacionalno okupljanje nalazi daleko ispred svojih suparnika na predstojećim EU izborima sa 32 odsto podrške, u više navrata je tvrdila da će se protiviti stvaranju „odbrambenog sindikata“.

Nacionalno okupljanje se takođe protivi ukidanju obaveze jednoglasja u usvajanju spoljnopolitičkim i bezbednosnim odlukama bloka i uvođenju glasanja sa kvalifikovanom većinom.

Deljenje nadležnosti nad francuskim nuklearnim oružjem sa drugim članicama EU „još više bi oslabilo našu demokratiju, kojoj je već oduzeta većina prerogativa u korist neizabranih nadnacionalnih tela“, smatra ona.

Takođe, odbacila je ideju o stvaranju posebnog mesta za komesara EU za odbranu, a što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila u februaru.

Komesar ne bi imao demokratski legitimitet da odlučuje o potencijalnim nuklearnim napadima i upravljanju efikasnom strategijom odvraćanja, dodala je francuska političarka.

„Ko bi odlučivao da li odgovor (na potencijalnu pretnju) treba da bude konvencionalni ili nuklearni“, zapitala se Le Penova.

Na kraju, svaka „evropeizacija“ nuklearnih snaga dovela bi do nedostatka efektivnih sposobnosti za donošenje odluka i ne bi uspela da održi nivo dvosmislenosti neophodan za takvo oružje.

Prema Le Penovoj, nuklearno odvraćanje mora ostati isključivo domen Francuske, jer bi sve ostalo predstavljalo „izdaju“ francuskog ustava.

„Kao da je, tri godine pre kraja svog mandata, (Makron) morao da sruši poslednje preostale stubove naše nacionalne nezavisnosti“, rekla je ona.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Predajte starateljstvo Rusima, ionako ste maloumni i neodrasli.

    • 1389 says:

      Francuzi će da kokuriču, dok jim se čorba ne servira...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *