ЛЕ ПЕНОВА УПОЗОРАВА: Ембарго на увоз руских енергената био би харакири за Европу

ЛЕ ПЕНОВА УПОЗОРАВА: Ембарго на увоз руских енергената био би харакири за Европу

21 априла 2022

КАНДИДАТКИЊА за француски председницу испред партије „Национално уједињење“ Марин ле Пен изјавила је да би ембарго на увоз нафте и гаса из Русије био харакири за Европу, као и да не би утицао на саму Руску Федерацију.

– Не треба да извршимо харакири у нади да ће то нашкодити Русији, док ће она сама пронаћи где да извози нафту и гас – рекла је Ле Пенова током телевизијске дебате са актуелним председником Емануелом Макроном, који се кандидује за други мандат.Са своје стране, Макрон је оптужио своју ривалку да зависи од руске власти и председника Владимира Путина.

– Ви сте били први европски политичар који је признао резултате анексије Крима 2014. године. То је лоша вест за нашу земљу. Зависите од руске власти, зависите од господина Путина – рекао је он.

Такође је оптужио Ле Пенову да је њена странка 2017. подигла кредит од руске банке на шта је она одговорила да је то учинила, јер „ниједна француска банка није хтела да јој одобри кредит“.

– Говорите о свом банкару када говорите о Русији, то је проблем. Из неког разлога нико од наших сународника не иде у руску банку да добије кредит за кућу или јахту – истакао је Макрон, додајући и да је ове године тражила кредит од мађарске банке за финансирање предизборне кампање.

Према речима Ле Пенове, „није фер спречавати је да узме кредит од француских банака, а затим је оптужити због обраћања страним институцијама“. С тим у вези, сугерисала је на могуће мешање са његове стране док је био министар финансија, што је Макрон демантовао.

Истовремено, председничка кандидаткиња напоменула је да не настоји да земља напусти Европску унију, већ да жели да изврши њену дубоку реформу и више заштити националне интересе.

– Желим да останем у Европској унији, али да у исто време спроведем дубоку реформу – додала је.

Са своје стране, француски лидер је критиковао је предлог своје ривалке да напусти европско енергетско тржиште уколико буде изабрана за председницу.

– Реформа европског тржишта се не дешава за месец дана. Чињеница да сте предложили да напустите европско енергетско тржиште је огромна грешка – оценио је Макрон током телевизијске дебате.

Говорећи о Украјини, он је истакао да је улога Париза да спречи ескалацију у тој земљи.– Морамо да се придржавамо нашег курса који се састоји у томе да не дозволимо ширење тог рата. Улога Француске је и да пружа подршку Украјини – навео је Макрон, додајући да Европа заједно са Француском треба да буде „сила равнотеже“.

Ле Пенова ће заједно са Макроном учествовати у другом кругу председничких избора у Француској, који ће се одржати 24. априла. Први круг одржан је 10. априла. У предизборној трци учествовало је 12 кандидата. Према резултатима, Макрон је освојио 27, 84 одсто, Ле Пенова 23,15 одсто гласова.

(Спутњик)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u