Led se topi, Rusi naložili evakuaciju

Led se topi, Rusi naložili evakuaciju

23 maja 2013

ArktikRuske vlasti su naložile hitnu evakuaciju 16-članog osoblja istraživačke stanice na Arktiku nakon što je santa leda na kojoj se nalazi ta plutajuća laboratorija počela da se topi, saopštili su u četvrtak ruski zvaničnici.

Ministar za prirodne resurse i ekologiju Segej Donskoj postavio je rok od tri dana da se napravi plan za evakuaciju istraživačke stanice Severni pol-40, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

„Led nestaje. U santi su se pojavile pukotine“, rekla je portparolka ministarstva za agenciju AFP.

„Razaranje leda ugrozilo je dalji rad stanice i živote njenog osoblja“, stoji u saopštenju ministarstva.

Ukoliko se situacija ne reši, ona bi za posledicu mogla da ima gubitak opreme i zagađivanje životne sredine blizu ekonomske zone Kanade gde se stanica trenutno nalazi, dodaje se u saopštenju.

Plutajuća istraživačka laboratorija biće prebačena na ostrvo Boljševik u ruskom delu Arktika. Naučnici ukazuju na pojačane znake globalnog zagrevanja u Arktiku koji je u velikoj meri pogođen klimatskim promenama.

Agencija Ujedinjenih nacija za klimu saopštila je ovog meseca da se led u vodama Arktika topio rekordnom brzinom 2012, koja se našla na devetom mestu liste najtoplijih godina od 1850, kada je počela da se vodi evidencija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *