ЛЕДЕНИ ТАЛАС У СРБИЈИ Ванредно стање у у шест општина

LEDENI TALAS U SRBIJI Vanredno stanje u u šest opština

8 januara 2017

vranje2_620x0

Ledeni talas okovao je Srbiju. Vanredna situacija proglašena je u više opština. U pojedinim delovima zelje još ima zavejanih i neprohodnih puteva. Desetah hiljada ljudi odsečeno je od sveta, a negde nema ni struje. Temperatura se zvanično spustila do -28 stepeni Celzijusa i neće ni narednih dana prelaziti u plus.

VANREDNA SITUACIJA U TUTINU

Zbog ekstremno niskih temperatura i jakih snežnih padavina i potpune blokade većina sela, u Tutinu je danas proglašena vanredna situacija na teritoriji opštine. Komandant štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Šemsudin Kučević, rekao je za radio Sto plus da je situacija na Gornjoj Pešteri izuzetno teška, posebno zbog nedostatka vode.

„Već treći dan nema vode u pešterskim selima, tako da je ugrožen i stočni fond. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu i trudimo se da dođemo u što kraćem roku do svake kuće. Dodatne probleme stvaraju konstantno veoma niske temperature, zbog čega se i voda u cisternama za dopremanje mrzne“, rekao je Kučević.

On je dodao i to da trenutno nema ugroženih porodica i da su nadležne službe zbrinule nekoliko kritičnih bolesnika koji su na dijalizi u tutinskom Domu zdravlja.

U prethodnih nekoliko noći temperature na Pešteru su se spuštale do čak minus 33 stepena, a na pojedinim mestima smetovi dostižu visinu i do tri metra.

OPŠTINA DRAGAŠ 72 SATA BEZ STRUJE

Situacija na putevima na Kosovu danas je bolja u odnosu na prethodna dva dana a trenutno je najteže stanje u opštini Dragaš čiji stanovnici nemaju struju već 72 časa i gde smetovi dostižu visinu od jednog metra.

Prema navodima kosovskog Ministarstva infrastrukture, ekipe su neprekidno angažovane na otvaranju putnih pravaca koji su do juče bili teško prohodni, posebno na raščišćavanju puta Brezovica-Prevala i Brezovica-Skijaški centar.

Trenutna temperatura u Prištini je minus 12 stepeni.

Policija Kosova saopštila je da je danas i juče zabeleženo upola manje saobraćajnih nesreća u odnosu na petak, ali je i ponovila apel vozačima da na put ne kreću bez preke potrebe i zimske opreme.

VANREDNO STANJE U VLADIČINOM HANU

U opštini Vladičin Han u nedelju je proglašena vanredna situacija. Goran Mladenović, predsednik opštine, kaže da postojeća mehanizacija kojom raspolaže opština ne uspeva da probije puteve do svih planinskih sela i da je gotovo nemoguće pokrenuti je zbog niskih temperatura.

Najteže je u desetak sela na području Kukavice i Grdeličke klisure gde je preko 1.000 stanovnika odsečeno od sveta.

U pograničnoj opštini Bosilegrad već danima sva mehanizacija i ljudstvo su na terenu kako bi se došlo do najudaljenijih mahala, koje su naseljene uglavnom starim i bolesnim stanovništvom.

Visina snežnog prekrivača je i do dva metra.

Uz ogromne napore, u noći između subote i nedelje raščišćen je put od Krive Feje do Planinarskog doma na Besnoj Kobili, potvrđeno je u Štabu za vanredne situacije u Vranju. Problematična situacija u planinskom delu Vranja, Poljanici je pod kontrolom, spasioci su na terenu i dostavljaju hranu i lekove.

Sneg u Vranju

(J.S.)

SAOBRAĆAJ U OPŠTINI PROKUPLJE ODVIJA SE NORMALNO

Na teritoriji opštine Prokuplje sabraćaj se odvija normalno i prohodni su gotovo svi putevi na području grada i ka okolnim selima, izjavio je danas pomoćnik predsednika opštine Prokuplje Vladica Mladenović.

Zbog visokih snežnih nanosa, neprohodni su i dalje putevi ka planinskim selima Tovrljane i Gornja Bresnica.

„Veliki problem u raščišćavanju puteva na seoskom području prave snežni nanosi koji su na nekim mestima dostizali visinu i do dva metra“, kazao je Mladenović i dodao da su zavejane mi mašine koje su radile na putevima ka Tovrljanu i Gornjoj Bresnici.

Na kolovoze su bačeni rizla i so, ali zbog izuzetno niske temperature koja u planinskom delu dostiže i minus 20 stepeni, putevi su i dalje klizavi.

„Trudimo se da pomognemo žiteljima zavejanih sela da pre svega stignu do lekara i zato je telefon 027/331–331 otvoren 24 časa za sve koji imaju probleme“, rekao je Mladenović.

U VRNJAČKOM I STUDENIČKOM KRAJU TEŠKOĆE SA STRUJOM I ZAVEJANIM PUTEVIMA

Zbog velikog mraza koji je prošle noći zahvatio područje Kraljeva i okoline, selo Vraneši i okolna sela kod Vrnjačke Banje ostala su bez struje i dežurne ekipe rade na uklanjanju ovog kvara, izjavio je za agenciju Beta načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu, Radoica Kočović.

On je naveo da su se zbog niskih temperatura i snega problemi pojavili i na području Studenice i Rudna, kao i u selu Vrdila kod Kraljeva.

„U selu Vraneši i okolnim selima u vrnjačkom kraju došlo je sinoć do nestanka struje jer je zbog niskih temperatura monofazna električna mreža bila preopterećena i došlo je do ispada iz sistema. Dežurne ekipe otklanjaju ovaj kvar i danas će ova sela dobiti struju“, rekao je Kočović.

On je dodao da je u toku raščišćavanje puta u selu Vrdila, kako bi se lokalnom autobusu koji je zbog smetova zaustavio, omogućilo da prođe.

Na putu prema Rudnu zbog niske temperature nije moguće pokrenuti buldožer za čišćenje snega, te je tamo poslata druga mehanizacija.

Po njegovim rečima, u studeničkom zaseoku Vrh, jedna starica koja živi sama, odbija da napusti svoje domaćinstvo kako životinje o kojima brine ne bi ostale same.

„Starica koja je prehlađena i traži lekara, a živi sama u tom zaseoku, odbija da se skloni iz svog domaćinstva jer ne želi da ostavi nekoliko ovaca i kokošaka. Zbog toga ćemo morati da očistimo ovu poveću deonicu puta da bismo došli do njenog domaćinstva“, kazao je Kočović.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije je rekao da je u Kraljevu za sada stanje pod kontrolom, putevi su suvi i posuti solju, kao i da nema drugih većih problema na području grada gde se prošle noći temperatura spustila na minus 20 stepeni.

FOTO: SANTE LEDA KOD SMEDEREVA, ZABRANJENA PLOVIDBA

Vlasnik jednog broda kod Smedereva pokušavao je da oslobodi plovilo iz leda kako ga ledena santa ne bi povukla i oštetila. Zbog veoma niskih temperatura na Dunavu su se formirale sante leda koje ugrožavaju rečni saobraćaj.

Zbog leda na Dunavu obustavlja se plovidba, izjavio je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

„Obustava će biti na snazi do daljeg“, rekao je Kovačević. Kako je objasnio, plovidba je obustavljena od Bezdana do Golupca zbog pojave leda, a od Golupca do Prahova zbog jakih udara vetra.

Fotografije: N. Živanović

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *