LEGENDARNI URUGVAJSKI PREDSEDNIK: Bogataši da izađu iz politike

LEGENDARNI URUGVAJSKI PREDSEDNIK: Bogataši da izađu iz politike

9 novembra 2014

unnamed-15-470x330Pošteni političar uzvraća udarac! „Ljude pohlepne na novac i bogataše, treba izbaciti iz politike“, izjavio je u sredu u intervjuu za CNN za špansko govorno područje, urugvajski predsednik Hose Muhika, poznat kao najsiromašniji predsednik na svetu.

„Izmislili smo nešto što se zove predstavnička demokratija, gde mi kao manjina odlučujemo u ime većine“, rekao je u intervjuu Muhika. „Dakle, čini mi se da mi (šefovi država) treba da živimo kao i većina, a ne kao manjina naših građana“.

Muhika je predsednik Urugvaja, farmer, bivši član čuvene gerilske grupe Tupamaros u godinama diktature.

Živi isto kao i njegov narod – skromno i jednostavno, on se umesto u predsedničku palatu – koju je ustupio beskućnicima, smestio u malu jednosobnu seljačku kućicu svoje supruge, nadomak Montevidea.

Potom se odrekao 90% iznosa svoje mesečne plate (12.000 $) u korist raznih humanitarnih organizacija i socijalnih programa.

Nema bankovni račun, niti kreditnu karticu.

Kada koristi avionski prevoz, leti isključivo ekonomskom klasom, a u Montevideu se vozi u svom starom folksvagenu-bubi iz 1987. godine.

U njegovoj deklaraciji o imovinskom stanju, navedene su tri stvari – VW buba, jedan stari traktor i malo parče zemlje, na kojoj zajedno sa svojom suprugom Lucijom Topolanski, senatorom, uzgaja hrizanteme.

Nema vozača, niti policijsku pratnju i jedino obezbeđenje čine dva čuvara, koja stoje u relativnoj blizini njegove kuće.

„Ja nemam ništa protiv pohlepnih i bogatih“, nastavio je predsednik Urugvaja i dodao, „ali oni bi trebalo da napuste politiku. Oni rizikuju da srozaju politiku. Politika treba da radi u korist sreće sviju. Ako želimo da živimo u svetu gde bi većina trebalo da vlada, onda morate da se fokusirate na ove perspektive, na većinu, a ne na manjinu građana“.

„Oni se igraju na crvenom tepihu-te stvari treba izbaciti“, rekao je predsednik Muhika, jer to podseća na neku dobro izrežiranu predstavu za široke narodne mase, kako bi se skrenula pažnja sa svakodnevnih problema, pa dodao, „sve te stvari su feudalni ostaci, a osoblje (telohranitelji) koji okružuju predsednika, podsećaju na dvorjane starih dvorova“.

„… Ljudi koji vole pare treba da se posvete industriji, trgovini i da tamo umnože svoje bogatstvo. Ali politika je borba za sreću svih“, kaže ovaj predsednik.

Gospodin Muhika se fokusirao na kulturu konzumerizma i neprijateljskih država, ne samo po humanitarnoj, već i egzistencijalnoj skali. „Konzumerizam SAD daleko je od važnih stvari, jer goni ljude da troše snagu na besmislene stvari koje imaju malo veze sa srećom“, kaže on, a mi bi želeli da svaka zemlja ima predsednika i političare poput njega.

(Slaviša Lekić / Vaseljenska TV)

KOMENTARIJedan komentar

  1. nevena says:

    Neka još dugo godina poživi svome narodu !Jedan je jedini na svijetu PEPE kako ga njegov narod od milja zove !"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *