ЛЕГИЈА: Требали смо да ликвидирамо убице Ћурувије

ЛЕГИЈА: Требали смо да ликвидирамо убице Ћурувије

25 марта 2015

hro-markovic-curuvija_620x0Радомир Марковић ми је 2002. године, исфрустриран што су многи на слободи а он у затвору, послао захтев да се организује убиство Мирослава Курака. Претходно ми је указао да су он и Ратко Ромић убили новинара Славка Ћурувију.

То је, између осталог, испричао – Легија 8. јануара 2014, у Забели, говорећи о ликвидацији власника „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“. Овај његови исказ налази се и у оптужници Тужилаштва за организовани криминал која је ступила на снагу, а у коју су „Новости“ имале увид.

Ово је један од најмаркантнијих детаља у документу који има 131 страну, а у којем су до танчина наведени подаци о свим актерима који су директно или посредно уплетени у убиство новинара, које интригира домаћу јавност још од 11. априла 1999.

Улемек је у својој изјави навео да је пристао да организује „уклањање“ Ромића и Курака, који су у овом предмету означени као директни извршиоци, па тврди да је „Душана Спасојевића изгасирао везано за Курака, јер је сматрао да ће то бити најбрже и најлакше да он то уради.

– Спасојевићу сам испричао да га је Курак „пљувао“ називајући га „сељаком из Гајтана“. То га је наљутило и одмах је издао налог својим „пит буловима“ да се то заврши – наводи се у Легијиној изјави.

Улемек тврди и да је бивши шеф ДБ Радомир Марковић, који је оптужен да је подстрекавао на убисто Ћурувије, прво њему понудио овај злокобни задатак, али да је он то одбио, „јер је у том периоду са Јединицом за специјалне операције био ангажован на Косову и Метохији“.

Легија је, како се наводи у оптужници, испричао да је сазнао ко је убио власника „Дневног телеграфа“, јер му је током једне посете у просторијама Државне безбедности, Марковић ноншалантно рекао: „Ови Радоњини што су убили Славка Ћурувију“, притом мислећи на Курака и Ромића.

– Курака сам знао одраније, као неког ко је деведесетих година на Дорћолу убио Владу Петровића и да је тада званично повучен из Службе, али је заправо остао у њој до самог краја, до 5. октобра 2000. године – испричао је Улемек, наводећи да је познавао и Ромића, тако да није могао да направи грешку на кога је Марковић мислио.

Улемек даље наводи:

– Марковић је инсистирао да се убије Курак, тврдећи да је он велика претња, а да ако се то не уради онда ће Марковић казати све, за неке друге ствари.

На ову тему саслушавани су и припадници „земунског клана“ браћа Александар и Милош Симовић, али и двојица сведока сарадника Дејан Миленковић Багзи и Миладин Сувајџић, звани Ђура Мутави.

Милош Симовић је, такође у просторијама „Забеле“, испричао да је од Легије сазнао да је ДБ убила Ћурувију по наредби Радета Марковића и да су тим разговорима присуствовали Спасојевић и Миле Луковић Кум…

– Октобра 2002. године враћали смо се из Новог Сада са концерта Горана Бреговића и свратили смо у клуб „Бомбај“ – испричао је Милош Симовић.

– Тада сам чуо да је Мики Курак учествовао у убиству Ћурувије. У једном тренутку пришла су нам два момка, Легија ме је упознао са њима, а када су отишли рекао ми је: „Запамти их добро, они су урадили Ћурку, треба да се почисте, не сме да буде грешке“. Обавестио сам Владу Милисављевића и брата Александра да имамо задатак да убијемо Ромића и Курака. С тим што је Легија казао да је Курак приоритет за ликвидацију, јер ће Ромића лакше да нађу.

Истог дана је саслушан и Милошев брат Александар, који је дао идентичан исказ.

Дејан Миленковић Багзи је у свом сведочењу које је слично исказима браће Симовић, рекао и да је састанак у Шилеровој између Спасојевића и Легије са једне, а Курака и Ромића са друге, организовао Легијин кум Срђан Мијаиловић.

– После састанка Легија нам је рекао да се одустане од тог убиства – испричао је Миленковић.

– Присуствовао сам расправи између Легије и Душана. Легија је тада прекорео Душана зато што је давао информације Шешељу да су Мики Курак и Ромић убили Славка Ћурувију и да му то није паметно. Шешељ је рекао да има информације од Лауфера, а то су у ствари биле информације од Душана.

Други сведок сарадник за убиство премијера Зорана Ђинђића, Миладин Сувајџић рекао је да је маја 2002. године сазнао да је Легија наложио Спасојевићу да убије Курака и Ромића, јер су они убили новинара Ћурувију:

– Био сам задужен за набавку неупадљивих малих возила, таблица, мобилних телефона, али нисам учествовао у акцији.

ПРАТИЛИ КОНТАКТЕ СА СТАМБОЛИЋЕМ И ВУКОМ

Према подацима из оптужнице, на основу белешки активности Службе, Славко Ћурувија је прислушкиван од 1995. године и то због „контаката са безбедносно интересантним лицима“. Служба је дошла до одређених података у вези с њим, прислушкујући и друге особе, које су им у том тренутку биле „интересантне“. Тако су прислушкујући Вука Драшковића, забележили разговор са Ћурувијом о „евентуалном договору са председником Милошевићем“ у вези Дејтонског споразума, изручења ратних злочинаца Хашком трибуналу и посебно намеру Ћурувије да разговара са Мирјаном Марковић, да коментарише тромесечне демонстрације Коалиције „Заједно“.

Ћурувија је, према белешкама, комуницирао и са Иваном Стамболићем, Милом Ђукановићем, Светозаром Маровићем. Посебно се бележе његови контакти са америчким дипломатама и амбасадорима страних држава, тадашњим опозиционим лидерима у Србији, као и његова намера да измести своју издавачку делатност и штампање у Црну Гору.

ШТА ЈЕ БИО УЛЕМЕКОВ МОТИВ

Милорад Улемек Легија је сам позвао надлежне и рекао да је спреман да исприча све оно што зна о убиству Славка Ћурувије.

– Мотив да сведочим је једноставан, данас сам 10, 15 година старији искуснији, а деценију сам провео у самици – рекао је Улемек.

– Имао сам довољно времена да анализирам све ово што се дешавало. Немам никакав лични интерес. По мом мишљењу Ћурувија је убијен из нечијег личног интереса, није му опроштено што је окренуо леђа целом том систему за који је годинама радио. Ћуривија није био лице које је угрожавало државу. Сматрам да је и Служба и јединица злоупотребљена на један најстрашнији начин.

ОПТУЖЕНИ НЕГИРАЈУ

За убиство Славка Ћурувије оптужени су некадашњи челници ДБ, Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и припадник Службе Мики Курак, који је у бекству. Марковић, Радоњић и Ромић негирали су оно што им тужилаштво ставља на терет. Марковић је 20. јануара прошле године одбио да одговара на оно за шта га је оптужио Милорад Улемек и тврдио је да никада није почнио нити једно кривично дело.

(Вечерње новости)

KOMENTARI5 коментара

 1. Svetislav says:

  Ko jos treba da place za ovim kriminalcima, kao i za izdajicama tipa Curuvije, Stambolica, itd. Oni su svoj ugodan zivot gradili na lesevima nevinih Srba, prodajuci se ko vise plati. Ako su oni uzor Srbiji onda nije ni cudo gde se nalazimo.

 2. Za Srbiju says:

  Zaključci Trilaterale u Beogradu i ubrzano uništavanje Srbije i Srbstva. Okupacija Srbije. M.Lazić i Biljana Đorović. Odlična emisija. Pogledajte. Kako protiv NWO? https://www.youtube.com/watch?v=DFJbHXo2S-M

 3. Mare says:

  Ovolike godine nista nije znao i sad mu sinulo. Gluposti.

 4. milan says:

  Kao sad je stariji i "pametniji"! Kako stari decko sve vise uvidja da ga je debelo popusio igrajuci u kolu sa lopovima nemjerljivo vecega intelektualnoga kalibra nego sto je on, volina koja ne razmislja nego odradjuje poslove koji mu se dadu u zadatak. Jadna Srbija vode je licnosti, Boze oprosti nazvah ih licnostima, spodobe takvih moralnih kvaliteta kao sto su bili i jesu danas na vlasti, lopine i prevaranti tipa AV, TM zvani diploma, ID. S takvim spodobama nesretno je sretanje na ulici...moras se tri puta prekrstiti, tri puta pljunuti! Skoro svakoga dana nam ih poturaju pred oci na televiziji. Valjda sam zato i prestao da gledam televiziju. Bojim se da sa ekrana ne predje na mene nesto do njihovih moralnih trulezi.

 5. petrovgrad says:

  Пре би рекао да нису могли да поделе лову, па се позивају на службу. Криминали нису партнери ни једне службе безбедности. Они могу да цинкаре једни друге и да их служба по добијеним информација употреби као толет папир.Припадници ЈСО нису оперативци СДБ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u