ЛЕХ ВАЛЕНСА: „Пољска је близу грађанског рата“

LEH VALENSA: „Poljska je blizu građanskog rata“

22 jula 2017

Povodom reforme pravosuđa koju hitno pokušava da progura kroz parlament poljska vladajuća stranka Pravo i Pravda a desetine hiljada Poljaka širom zemlje izlaze već četvrti dana na ulice da protiv nje protestuju – bivši predsednik Poljske Leh Valensa izjavio je danas da je zemlja blizu građanskog rata.

„Kao prvi sam upozoravao na pretnju građanskog rata a sada smo veoma blizu. Upozoravao sam, govorio da gde god se pojave braća Kačinjski dolazi nesreća, ali narod me nije slušao. Izabrali smo neodgovorne ljude“, kazao je nekadašnji legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Valensa je ocenio da reforma rada sudova jeste neophodna ali da je reforma koju gura Pravo i Pravda opasna i loša.

„To što predlažu – to je kao da idemo iz bare u blato. To je mnogo gore. Izgubićemo ravnotežu podele vlasti a to sve mora da se odrazi na zemlju. Predsednik Andžej Duda, ako je muško, lupiće vratima i odbaciti sva tri zakona“, rekao je Valensa.

„Blizu smo građanskog rata. Naučili smo da se vekovima borimo pa ćemo valjda to izbeći. Moramo da postavimo pitanje: da li ova vlada ima pravo na tako dalekosežne promene“, kazao je Valensa i zatražio da se raspišu vanredni izbori u kojima po njegovoj oceni Poljaci sigurno ne bi ponovo izabrali stranku Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog.

KOMENTARI4 komentara

 1. Slavica says:

  Koje govno Lex Valensa, neka bude gradjanskog rata, nema ti Regana i pape da rusite Rusiju, sad ce da vas podele i pojedu.

 2. goran says:

  Samo si nam ti falio, truli cijasu.

 3. Kosovac says:

  Sada je prilika, dok se kuva u poljskoj, da Rusi raketiraju poljski raketni štit, pa da raketa promaši i udari u neko naseljeno mesto. Prouzrokovani deficit bi se knjižio u kolateralnu štetu.

 4. gaga says:

  val ensa je budala koja govori u ime CIA i vatikana! Gde moze jedan lucki radnik da ima obrazovanje?Drugo on to prizeljkuje "jer kakve su vam misli takav vam je zivot"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *