Лек делује и кад му истекне рок

Lek deluje i kad mu istekne rok

12 maja 2017

NA pitanje da li su bezbedni lekovi kojima je istekao rok nema univerzalnog odgovora, jer nekoliko faktora određuje da li je bezbedno koristiti lekove posle isteka roka trajanja, piše „Hafington post“.

Dejvid Venberg, šef odseka kliničke farmakologije i toksikologije u Darmut Hičkok medicinskom centru, kaže da to zavisi od tipa leka, koliko je vremena prošlo od isteka roka i načina na koji je lek čuvan.

– Mislim da ne postoji nikakav problem ako uzimate lek kome je rok istekao pre nekoliko meseci ili godinu dana, a pritom je pravilno čuvan, i to važi za većinu lekova – rekao je Venberg.

Farmaceutske kompanije testiraju efikasnost i bezbednost leka u određenom vremenskom periodu – obično dve do tri godine – i samo ako je lek pravilno čuvan. Pravilno skladištenje znači da lek nije izložen izuzetno visokoj ili niskoj temperaturi, direktnoj sunčevoj svetlosti ili toploti i vlagi.

Naučna istraživanja dokazala su da lekovi deluju duže vreme nakon isteka roka upotrebe..

Međutim, Venberg kaže da postoje neki lekovi koje ne bi trebalo upotrebljavati nakon isteka roka. Tečne lekove posebno treba izbegavati. Sadržaj boce je sterilan dok se ne otvori, jer kada se otvori tečni lek, postaje veoma osetljiv na bakterijske kontaminacije. To se posebno odnosi na kapi za oči.

Takođe bi trebalo da ozbiljno shvatite uputstva o čuvanju leka. Na primer, nitroglicerin, tablete koje se obično propisuju ljudima koji imaju anginu ili druge bolesti srca izuzetno je osetljiv na ekstremnu toplotu. Problema može da bude i sa antibioticima. Ako imate ozbiljnu infekciju i pronađete preostale antibiotike u svom ormariću, ne postoji način da se utvrdi da li je njihovo dejstvo oslabljeno, pa nema svrhe ni da ih pijete.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *