ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Ротква чисти организам

ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Ротква чисти организам

13 новембра 2017

КАО најбоља одбрана од инфекција и вируса, ротква је незаменљива током хладних дана због великог броја лековитих својстава. Ово хранљиво поврће мале енергетске вредности знатно доприноси јачању имунитета, али такође подстиче рад јетре и жучи.

У нашим крајевима, најприступачнија је црна ротква, која се користи у случају инфекција, код поремећаја рада жучне кесе. Садржи протеине, угљене хидрате, масти, целулозу и многобројне минерале. Због мириса и укуса, у исхрани се користи углавном као средство које подстиче апетит. Црна ротква се користи и у народној медицини, где је позната као природни лек за проблеме са пробавом, док се тоник од црне роткве користи за прочишћавање јетре.

С друге стране, белу роткву у Јапану називају и „чистачем тела“, јер чисти организам од холестерола и триглицерида. Осим тога, представља активан диуретик који топи песак и камен, доприноси варењу масноћа, смирује бронхитис, отклања кашаљ и стимулише рад жучи. Бела ротква такође помаже варењу целовитих житарица и масти животињског порекла. Уз помоћ састојка рафанола, које представља етерично сумпорно уље, делује и на излучивање слузи из дисајних органа, због чега се сок или сируп препоручују код бронхитиса, прехладе и кашља, а садржај лизоцина делује антибактеријски.

СОК НОРМАЛИЗУЈЕ РАД ЖУЧНЕ КЕСЕ

СОК од црне роткве поспешује производњу жучи, повећава њену проходност, разлаже каменчиће, нормализује рад жучне кесе. Осим сока, уситњена црна ротква се може конзумирати у облику салате или помешана са јабуком, маслином, киселим краставцима, маслиновим уљем или киселим млеком.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. doktor says:

    gde je poznata kao prirodni lek za probleme sa probavom, //////// 'Probava' je hrvatski izraz. Na srpskom se kaže 'varenje'. Čuvajte srpski jezik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u