Лекари нејасни, лаици воде кампању против вакцинације

Lekari nejasni, laici vode kampanju protiv vakcinacije

7 februara 2015

vakcina-630Oko epidemije malih boginja koja je, sticajem okolnosti, u jeku u Srbiji i u SAD – strasti se ne smiruju. Po rečima direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, dr Dragana Ilića, do sada imamo 161 sumnjiv i 105 dokazanih slučajeva, a među njima su i pacijenti sa težim komplikacijama, koji su na lečenju u bolnicama, a reč je o osobama koje nisu vakcinisane, pretežno studentima iz Republike Srpske i osobama do 50 godina. U SAD je ukupan broj obolelih 84, ali je polemika glasnija, jer im se vratila bolest koju su iskorenili.

Zato i ne čudi što se u uvodniku u „Njujork tajmsu” roditelji koji su odbili da vakcinišu svoju decu nazivaju „šokirajuće neodgovornim”, jer izlažu riziku obolevanja ne samo svoje dete, već i osetljivu decu, bebe, trudnice i sve osobe sa oslabljenim imunitetom, za koje komplikacije u vidu upale mozga mogu da budu fatalne. U pismima mnogih čitalaca sugeriše se da bi roditeljima nevakcinisane dece trebalo „pokazati vrata” i uputiti ih da svoju decu školuju kod kuće. Kod nas se, međutim, otvorilo pitanje odgovornosti javnih ličnosti, ali i lekara koji preko društvenih mreža pozivaju roditelje da svoju decu ne vakcinišu MMR vakcinom.

– Ako i kod nas dođe do umiranja dece od malih boginja, pokrenuću pitanje odgovornosti –da vidimo ko je kriv zbog toga što deca u 21. veku umiru, jer nisu vakcinisana – kaže infektolog profesor dr Dragan Delić i direktor Lekarske komore Srbije u ostavci.

Dodaje da su se pre izuma vakcine infektolozi nagledali teških slučajeva.

– Dogodiće se da će dete uneti virus u porodicu i preživeti, ali to se neće dogoditi sa oslabljenim i bolesnim članovima te familije. Male boginje nisu bezazlena bolest, kako neki žele da je prikažu – podseća dr Delić.
On objašnjava da se smrtnost zbog malih boginja kreće do 20 odsto, a ako obolelo dete dobije upalu mozga smrtnost je 30 odsto. Deca koja su preživela u više od polovine slučajeva imala su teške posledice preležane upale mozga, epilepsiju, mentalno zaostajanje. On tvrdi da svi dokazi u objavljenim naučnim radovima govore apsolutno protiv postojanja veze autizma i MMR.

Dr Delić moli javne ličnosti koje su se izjasnile protiv MMR vakcine, bilo sa nekim svojim razlozima ili ne, da se ne mešaju u stvari koje se tiču medicinske struke.

– Ovo nije pitanje za laike i nedopustivo je da oni govore o stručnim, medicinskim stvarima. Sa druge strane, lekari o ovom pitanja moraju da zauzmu zvaničan stav koji svi moraju da poštuju. Lekar ne može da ima ni pasivan ni neutralan stav prema vakcinaciji, on mora da pouči roditelje – izričit je dr Delić.

Direktor „Batuta” ističe da je medicinska struka donela jedinstven stav prema bezbednosti i neophodnosti MMR vakcine.

– Imamo pojedinačne ispade i lekara, među kojima su i pedijatri koji o ovom pitanju imaju drugačiji stav, ali oni za takav stav moraju da se izbore unutar svoje specijalnosti, a ne da o tome javno govore. Sve drugo običan svet dovodi u veliku zabludu. Nisam siguran da svako može da priča šta mu je drago, jer u našem zakonu postoje odredbe koje regulišu uzbunjivanje javnosti i širenje panike i lažnih vesti. Ne sporimo Jeleni Karleuši i drugim javnim ličnostima da se oglašavaju. One mogu da imaju uticaj, posebno na mlade. Ali, to što govore treba da se oslanja na stručne stavove – smatra dr Ilić.

Za direktora „Batuta” dobra je vest da u Srbiji, po poslednjim podacima, obuhvat stanovništva MMR vakcinom iznosi 93 odsto.

– Negativna kampanja protiv vakcinacije nija dovela do pada obuhvata vakcinisane dece – zadovoljan je dr Ilić.
Hajrija Mujović-Zornić, potpredsednica Udruženja pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo, smatra da je „ova priča predimenzionirana i da ogromna većina roditelja vakciniše svoju decu”.

– Međutim, ne bih odobrila način obraćanja u javnosti onih koji odgovaraju roditelje da decu ne vakcinišu, budući da to može da stvori pogrešna tumačenja. To, ipak, treba da bude individualna odluka svakog pojedinca – smatra naša sagovornica.

Međutim, Mujović-Zornić ukazuje da ima dosta pravnih problema i nije čista situacija sa odgovornošću oko ovog pitanja.

– Sve zavisi u kom kontekstu se poziv upućuje: ako se vodi kampanja, može da bude alarmantno, ali ako se iznosi mišljenje, stav ili zalaganje za pravac u medicini koji je drugačiji, onda ne bismo mogli nikoga pozvati na odgovornost. To je jednostavno izražavanje svog mišljenja, javno istupanje sa ciljem da se objasni svoj stav, sa kojim se neko neće složiti, ali to je demokratija – kaže Mujović-Zornić.

———————————————————————-

Karleuša vakcinisala decu a sada je protiv vakcinacije

U svetu, pa i kod nas, o MMR vakcini i autizmu govorile su mnoge javne ličnosti, a kod nas pevačica Jelena Karleuša, koja je na svom tviter-nalogu napisala „Stop MMR vakcini”, pa je to bio povod da je pitamo kako bez medicinskog znanja ima pravo da komentariše ovu oblast. „Niko ne mora da se razume u određene medicinske tvrdnje, ali mora da ima pravo na svoj izbor. To govorim isključivo kao roditelj i majka dvoje dece”, kaže za „Politiku” Jelena Karleuša.

Ona dodaje da je „napravila, nažalost, grešku i vakcinisala svoju decu i prošla kroz pakao”. Ipak, na naše pitanje i insistiranje da otkrije da li joj je neko od dece obolelo i zašto smatra da je napravila grešku, Jelena je rekla da ne želi da odgovori na to pitanje niti da kaže razloge za ovakav svoj stav. Njena deca imaju pet i šest godina.

Da li se plaši da svojim stavom odvraća druge roditelje čija bi se nevakcinisana deca zbog toga mogla naći u riziku?
„Ako čitav zapadni svet ljudima daje opciju izbora, a ako bi mene neko u Srbiji tužio zbog takvog stava, za mene bi to onda bio samo dokaz da je Srbija „banana država”. Puno sam čitala o ovoj vakcini, potičem iz lekarske porodice, moja rođena tetka radi u Dečjoj klinici u Tiršovoj, a što je najvažnije, govorim iz iskustva, jer sam lično upoznata sa negativni posledicama vakcine. Podvlačim, samo sam protiv MMR vakcine”, odgovorila je Jelena.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *