ЛЕKАРИ ОТKРИЛИ ТАЈНУ: Ево зашто су хиландарски монаси увек здрави

LEKARI OTKRILI TAJNU: Evo zašto su hilandarski monasi uvek zdravi

30 septembra 2017

Verovali ili ne hilandarski monasi sem manjih prehlada nemaju težih bolesti.

– Bratstvo manastira izuzetno je zdrava i vitalna populacija. Tome doprinosi i način života koji vode, kao i njihov način ishrane. Tamo nema dijabetesa, svega jedan monah ima hipertenziju i hipertireozu koje su pod terapijom. U skladu sa načinom života koji podrazumeva dosta stajanja, javljaju se tegobe sa proširenim venama i eventualno zglobovima. Jedan od najjačih utisaka mi je menjanje svesti i načina razmišljanja tokom boravka tamo, mislim da svako nakon te posete bude bolji čovek – priča dr Ivan Popović koji je dežurao na Hilandaru sedam dana.

Hilandarska ambulanta gde je dežurao vrhunski je opremljena, od ultrazvuka, preko oftalmoloških uređaja do apoteke.

– Iako sam čitavog života vernik, imao sam tremu da li ću moći da se uklopim. Ali kad stignete tamo, imate osećaj kao da ste tu već proveli sto godina. Ono što me je oduševilo je njihov način života koji kao da se nije vekovima promenio. Saznanje da i danas može tako da se živi mi je pomoglo u razmišljanju o životu i struci. Sve je smireno, svako ima svoju ulogu, bez žurbe se sve stiže – kaže dr Popović.

Ubrzo posle Popovićevog povratka, u valjevsku bolnicu je stigao i hilandarski iguman, arhimandrit Metodije, koji je u bolničkom hramu služio liturgiju.

– Osobita čast je što sam obišao bolnicu i ispunio zapovest Gospoda Isusa Hrista koju je on dao u Jevanđelju. On je rekao da kada obiđemo nekog bolesnika, onda on to prima kao da smo samog njega obišli – rekao je on.

(Svetlastrana)

KOMENTARI5 komentara

 1. Zoran says:

  "Tamo nema dijabetesa, svega jedan monah ima hipertenziju i hipertireozu koje su pod terapijom. Hilandarska ambulanta gde je dežurao vrhunski je opremljena, od ultrazvuka, preko oftalmoloških uređaja do apoteke." Pa sta ce im sve to od tehnike i apoteka kad tako zdrav nacin zivota vode? Ja ovde u Americi nemam zdravstveno osiguranje 6 godina, ni zena ni dete. Ne treba nam. Aparate svoje i apoteku naravno da nemamo.

  • Kica says:

   Jadan ti .. zao mi te je . Brate vracaj se kuci iz te vukojebine gde cak ni zdravstveno ne mozes da si priustis

 2. punca says:

  Isusova molitva ozdravlja. Bog je ljuba, put i ISTINA !

 3. Rastrko Ktitor says:

  Pa bre nema TV-a, nema žena, niti su oženjeni, nema šefova, otkaza, plata ni troškova, tj. o tome se brine za sve njih samo jedan - onaj što je već dobio hipertenziju. Oni su se odrekli sveta, i sebe u svetu. Posvetili su se Hristu u srcu i razumu. Koliko kod da ste bolesni a imate oslonac u Gospodu, Spasitelju našem Isusu Hristu isto je kao da ste savršeno zdravi, jer je u pitanju budući život i to večni. Tako sada imate recept za zdravlje i za večni život. Živeli!

 4. Hrvomor says:

  namaju stres, zagarantovana egzistencija,bez straha kojima je izložen narod; život bez stresa uzrok je zdravlja monaha,nikakva duhovnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *