ЛЕKАРИ ОТKРИЛИ ТАЈНУ: Ево зашто су хиландарски монаси увек здрави

ЛЕKАРИ ОТKРИЛИ ТАЈНУ: Ево зашто су хиландарски монаси увек здрави

30 септембра 2017

Веровали или не хиландарски монаси сем мањих прехлада немају тежих болести.

– Братство манастира изузетно је здрава и витална популација. Томе доприноси и начин живота који воде, као и њихов начин исхране. Тамо нема дијабетеса, свега један монах има хипертензију и хипертиреозу које су под терапијом. У складу са начином живота који подразумева доста стајања, јављају се тегобе са проширеним венама и евентуално зглобовима. Један од најјачих утисака ми је мењање свести и начина размишљања током боравка тамо, мислим да свако након те посете буде бољи човек – прича др Иван Поповић који је дежурао на Хиландару седам дана.

Хиландарска амбуланта где је дежурао врхунски је опремљена, од ултразвука, преко офталмолошких уређаја до апотеке.

– Иако сам читавог живота верник, имао сам трему да ли ћу моћи да се уклопим. Али кад стигнете тамо, имате осећај као да сте ту већ провели сто година. Оно што ме је одушевило је њихов начин живота који као да се није вековима променио. Сазнање да и данас може тако да се живи ми је помогло у размишљању о животу и струци. Све је смирено, свако има своју улогу, без журбе се све стиже – каже др Поповић.

Убрзо после Поповићевог повратка, у ваљевску болницу је стигао и хиландарски игуман, архимандрит Методије, који је у болничком храму служио литургију.

– Особита част је што сам обишао болницу и испунио заповест Господа Исуса Христа коју је он дао у Јеванђељу. Он је рекао да када обиђемо неког болесника, онда он то прима као да смо самог њега обишли – рекао је он.

(Светластрана)

KOMENTARI5 коментара

 1. Zoran says:

  "Тамо нема дијабетеса, свега један монах има хипертензију и хипертиреозу које су под терапијом. Хиландарска амбуланта где је дежурао врхунски је опремљена, од ултразвука, преко офталмолошких уређаја до апотеке." Pa sta ce im sve to od tehnike i apoteka kad tako zdrav nacin zivota vode? Ja ovde u Americi nemam zdravstveno osiguranje 6 godina, ni zena ni dete. Ne treba nam. Aparate svoje i apoteku naravno da nemamo.

  • Kica says:

   Jadan ti .. zao mi te je . Brate vracaj se kuci iz te vukojebine gde cak ni zdravstveno ne mozes da si priustis

 2. punca says:

  Isusova molitva ozdravlja. Bog je ljuba, put i ISTINA !

 3. Rastrko Ktitor says:

  Pa bre nema TV-a, nema žena, niti su oženjeni, nema šefova, otkaza, plata ni troškova, tj. o tome se brine za sve njih samo jedan - onaj što je već dobio hipertenziju. Oni su se odrekli sveta, i sebe u svetu. Posvetili su se Hristu u srcu i razumu. Koliko kod da ste bolesni a imate oslonac u Gospodu, Spasitelju našem Isusu Hristu isto je kao da ste savršeno zdravi, jer je u pitanju budući život i to večni. Tako sada imate recept za zdravlje i za večni život. Živeli!

 4. Hrvomor says:

  namaju stres, zagarantovana egzistencija,bez straha kojima je izložen narod; život bez stresa uzrok je zdravlja monaha,nikakva duhovnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u