ЛЕКАРИ ШИРОМ СВЕТА одлучују се на овај метод у лечењу од КОРОНАВИРУСА! ЛЕЧЕЊЕ ДОСАД БИЛА ВЕЛИКА ГРЕШКА!?

ЛЕКАРИ ШИРОМ СВЕТА одлучују се на овај метод у лечењу од КОРОНАВИРУСА! ЛЕЧЕЊЕ ДОСАД БИЛА ВЕЛИКА ГРЕШКА!?

17 априла 2020

ОД Италије до Сједињених Америчких Држава, лекари последњих недеља дебатују о томе када је прави тренутак да тешко оболеле пацијенте од новог вируса корона ставе на респиратор.

– Реч је о једном од актуелних питања које сада није ништа мање важно од расправе о ефикасности хидроксиклорокина – рекао је један амерички лекар.

За сада је немогуће знати да ли би особе које су стављене на респиратор свеједно умрле због тежине њиховог стања. Међутим, бројни лекари констатовали су да се стање дела оболелих пацијената рапидно погоршало након интубације и стављања на респиратор, због чега већ неколико недеља америчке болнице одлажу тај поступак иако је, у страху од несташице, америчка влада недавно наручила више од 130.000 тих машина за дисање.



Прва упозорења стигла су из Италије, где је умрла велика већина пацијената која је завршила на респиратору. Статистике су једнако неумољиве и у Великој Британији и у Њујорку, где је 80 одсто интубираних пацијената преминуло, према речима гувернера те државе Ендруа Куома.

СЛАБЉЕЊЕ ТЕЛА

Он је навео да је смрт често наступила недељу-две након тог поступка, што је дуг период који ослаби тело јер су готово сви пацијенти стављени у вештачку кому и атрофирају им мишићи.

Према пацијентима који су остали без даха на почетку пандемије поступало се према добро уходаном протоколу за акутни респираторни дистресни синдром (АРДС). То стање, које спречава плућа да узму довољно кисеоника, може бити изазвано инфекцијом или физичком повредом. АРДС је врло тешко стање и смртност му је око 40 одсто.

Уходана је пракса да се такви пацијенти релативно брзо интубирају. Такав се протокол примењивао и за оболеле одвируса корона, све док лекари нису установили да синдром Ковида-19 није баш идентичан „уобичајеном“ респираторном дистресу, барем не за део оболелих. Плућа нису оштећена на исти начин, односно, мање су “крута”.

ПРИЛАГОЂАВАЊЕ ПОСТУПКА

Др Лучано Гатинони и његове колеге из Милана описали су крајем марта како су прилагодили поступак.

– Све што можемо да урадимо стављањем тих пацијената на респиратор је да купимо време са минималном додатном штетом – истакао је Гатинони, пренео је Вечерњи лист.

Кевин Вилсон, професор медицине на Бостонском универзитету и члан америчког торакалног друштва, слаже се да је потребан опрез.

-Већина здравствене заједнице постала је нервозна због извештаја да пацијентима не иде тако добро на респираторима и покушавају да одложе интубацију – рекао је додајући да одлажу колико могу, “али не до тачке хитности”.

„УЧИМО У ХОДУ“

Лекари су установили да има пацијената којима је постотак кисеоника у крви доста опао, што би у нормалним условима захтевало интубацију, али који заправо нису у тако лошем стању. Уместо да их брзо интубирају, лекари се користе другим поступцима давања кисеоника: назалним канилама (мале цевчице које се стављају у ноздрве), конвенционалним или софистициранијим маскама с кисеоником или полагањем оболелог на стомак јер то помаже плућима.

– Учимо у ходу – каже Вилсон.

То се догађа и у Њујорку, где је вирус покосио више од 10.000 живота.

– Покушавамо мало дуже да чекамо, ако је могуће, па тек онда интубирамо. Ако се оцени да пацијенти могу још да издрже, дају им се мање количине кисеоника и неки од њих тако успеју да се опораве без респиратора – рекао је Данијел Грифин, епидемиолог “Прохелт кера”, мреже више од хиљаду лекара који раде у двадесетак њујоршких болница.

Ако пацијентима ипак треба респиратор, Грифин каже да се машине могу различито подесити тако да снабдевају тело кисеоником под мањим притиском.

Медицинска друштва управо раде на смерницама за најбољу употребу, али нико још нема коначан одговор.

(Вечерњи.хр)

KOMENTARI



2 коментара

  1. Lucika says:

    dr Velo Markovskije to rekao neposredno po pojavljivanju COV19 u ovom regionu

  2. vaso says:

    u vazduhu je 20 procenata kiseonika pa ako ti pluća tj alveole nisu sposobne preuzeti kiseonik onda je naravno manjak. stoprocentni kiseonik iz obične maske bi trebao biti doboljan ako su pluća puna vode ako to ne pomaže onda si rahmet ionako

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u