Lekcija iz Zadra

Lekcija iz Zadra

5 jula 2013

boris pavelicPiše: Boris Pavelić

Zadranin Goran Perović Mungos i naciji i vladi održao je lekciju iz provođenja zakona. Dok taj zadarski trgovac voćem i povrćem ustraje u poštovanju pravila premda su zbog toga prebili i njega i njegova sina, vlada je europska pravila prekršila i prije nego što su počela vrijediti, pa nas još uvjerava da je to u nacionalnom interesu. Kada je o fair playu riječ, Milanovićeva je vlada pala već na prvom ispitu, a zadarska obitelj Perović postala primjerom koji valja slijediti.

Jer, mogao se i Perović skriti iza prosvjeda protiv uvođenja fiskalnih blagajni na tržnice, šutjeti i opstruirati zakon, i nitko mu ne bi mogao prigovoriti da ne igra pošteno: igrao bi, eto, kao i većina. Ali nije: on i njegova obitelj ustrajali su u poštovanju zakona premda su čak i fizički napadnuti. Nakon što su u ponedjeljak dobili batine na tržnici u Zadru, jer su se eto drznuli poštovati propise i tako dokazati da su prosvjedi protiv fiskalnih blagajni puki paravan za kriminal, oni su i sutradan došli pošteno raditi svoj posao. To je više od poštenja: to je hrabrost na kakvu u Hrvatskoj dosad nismo bili navikli.

Postupak obitelji Perović ulijeva nadu, jer svjedoči o važnoj promjeni: da ljudi postaju svjesni važnosti poštovanja zakona, da ga postaju spremni provoditi pod svaku cijenu, i da počinju vjerovati administraciji vlastite zemlje. Taj stav, što ga šalje raskrvavljeno lice Gorana Perovića, najvažnija je poruka zadarskoga incidenta. Zato izrazimo i nadu da će sud odbaciti prekršajnu prijavu koju je protiv obitelji Perović podnijela zadarska policija: pa ne smijemo kažnjavati ljude zato što se suprotstavljaju bezakonju.

Ali novopronađeno povjerenje u državu brzo će se istopiti, nastavi li Milanovićeva vlada kršiti pravila kao s »Lexom Perković«. Taj kolokvijalni naziv zapravo je pogrešno odabran, jer govori o onome što je manje važno. Od samoga Josipa Perkovića, naime, mnogo je važnije to što vlada razara vjerodostojnost cijele zemlje, koju u EU nismo još ni stekli. Uistinu je nevjerojatno da si je Milanovićeva vlada dopustila mijenjati dogovorena europska pravila posljednjega radnog dana prije ulaska u EU.

Ta i političkim analfabetima bilo je jasno da će posljedice biti baš ovakve kakve jesu: da će relevantne europske institucije, uključujući povjerenicu za pravosuđe Viviane Reding i predsjednika Europskog parlamenta Martina Schultza, nesmiljenim kritikama najaviti sankcije. I već jučer, dakako, ovdašnji su mediji vrvjeli ocjenama kako vlada s tim »Lexom Perković »nije mogla biti više u krivu«, da je povukla »posve pogrešan potez« i učinila »veliku pogrešku«.

Sve je to sasvim točno. Počinju to stidljivo priznavati i u vladi, pa neslužbeno najavljuju povlačenje vremenskog ograničenja za Europski uhidbeni nalog. Jer što drugo i mogu? A da su postupili poput Gorana Perovića Mungosa, europski je put mogao početi dostojanstveno.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *