LEKOVITOST: Zašto je dobar med?

LEKOVITOST: Zašto je dobar med?

10 januara 2014

17728_med-01-foto-shutterstock_hf-320931006Sirovi, nerazblaženi med je najstariji prirodni zaslađivač, koji još i pomaže sticanju pravog, blistavog zdravlja. Hiljadama godina pre pronalaska belog šećera ljudi su koristili med da poboljšaju ishranu i održavaju telo.

Med je, danas, uglavnom višestruko tretiran, termički i hemijski obrađen, što ga čini beživotnim i lišava ga svih blagodeti.

Med sadrži različite šećere, esencijalne amino-kiseline, voćne kiseline, enzime, prirodne „antibiotike“ – fitonicide, vitamine i minerale, antioksidanse.

Prekomerno zagrevanje uništava dragocene enzime, vitamine i minerale, kao i posebne fitonutrijente koji med čine izuzetnom namirnicom.
U svim narodnim medicinama na svim krajevima sveta postoje brojni recepti sa više ili manje meda.

Njegova je lekovitost odavno poznata. U narodnoj medicini med se koristio za jačanje organizma, pre svega dece i starijih. I naučnici mu pripisuju antibakterijska, antiseptička i antioksidaciona svojstva.

Med je izuzetno koristan za zdravlje, jača funkciju rada srca i krvotoka. Osim već istraženih lekovitih svojstava u lečenju mnogih bolesti, med se najčešće koristi kod povišene telesne temperature, prehlada, poremećaja sna, upala desni i polenske kijavice, astme, bronhitisa, opekotina, bolova u želucu, anoreksije, hemoroida, ulceracija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *