Лена Богдановић: Моја Катица – бесна бунтовница

Lena Bogdanović: Moja Katica – besna buntovnica

12 marta 2017

lena-feki_620x0

NA Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu sutra će ansambl Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada premijerno igrati predstavu „Večiti mladoženja“ u adaptaciji i režiji Darijana Mihajlovića. Biće to deseto izvođenje komada koji je novosadsku premijeru imalo prošlog decembra.

Pošto je u prošlom veku čuveni istoimeni roman Jakova Ignjatovića postavljan na scenu četiri puta u periodu od 1932. do 1963. godine, a potom je usledilo zatišje dugo 53 godine, reditelj Mihajlović je „Večitog mladoženju“ uveo u – 21. vek.

Novosadskoj publici se izuzetno dopao osavremenjeni komad o Kirićima, karte za januar i februar su u kratkom vremenu bile rasprodate. Veliko interesovanje vlada i za sutrašnji nastup u Beogradu.

Glumica Lena Bogdanović koja je za lik Katice Kirić uspešno odgovorila izazovu zahtevne transformacije, poručuje beogradskoj publici da ne očekuje klasičnu postavku „Mladoženje“. Savremeni Kirići ne emigriraju u Sentandreju, nego u Ameriku. Izgubljeni su u prostoru između dva sveta, domovine i nove domovine, tragaju za sobom i zavičajem u koji se nikada više neće vratiti i za svetom koji ih nikada neće potpuno prihvatiti.

Predstava je prenesena u osamdesete godine prošlog veka, u srpsku dijasporu u Teksasu, u malo mesto Sent Endru, što je zapravo omaž Sentandreji, zavičaju porodice Kirić koja u tuđini ponekad kuva ajvar da utoli glad za rodnom grudom.

Sve to približava priču savremenom gledaocu, a priča je u suštini ostala slična. U Austrougarskoj je bilo prestižno diplomirati na bečkom univerzitetu, a danas na Harvardu. A Katica?

– Kod Ignjatovića je bila smerna kći, a kod Mihajlovića besna buntovnica, pritom religiozna, mada ne zna kojoj tačno veroispovesti pripada – otkriva Lena prirodu svog lika u najnovijem scenskom izdanju „Večitog mladoženje“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *