Leš najčuvenije žene teroriste na svetu „Bele udovice“ nađen u tržnom centru Vestgejt

Leš najčuvenije žene teroriste na svetu „Bele udovice“ nađen u tržnom centru Vestgejt

25 septembra 2013

Samanta LitvejtIslamska teroristička grupa Al Šabab objavila je na Tviteru da je ubijeno 137 talaca i osoblja tržnog centra a da je službena brojka o 67 ubijenih lažirana od strane Kenijskih vlasti.

Napad na trgovački centar Vestgejt u Najrobiju, okončan je kasno sinoć, a tačan broj ubijenih još se ne zna jer tek predstoje iskopavanja srušenog dela tržnog centra. Al Šabab optužuje kenijsku vladu da je „kukavički“ napala njihovu grupu otrovnim gasom, pobivši tako i jedan broj talaca, a što sve krije od javnosti.

„Kenijska vlada je skup kukavica koja nije smela da se suprotstavi nama oružjem već je bacila bojni otrov sa sigurne udaljenosti“, napisala je grupa u saopštenju za javnost.

Al Šabab posebno optužuje kenijsku vlast da je namerno srušila deo tržnog centra kako bi prikrila svoje zločine i pobila zarobljene taoce kao i borce ove grupe.

Snage kenijske bezbednosti su srušile tri od četiri sprata, podmetnuvši pri tome i požar, kako bi imali opravdanje za rušenje tržnog centra, stoji u saopštenju grupe Al Šabab. Ova grupa je u subotu napala trgovački tržni centar vatrenim oružjem i granatama, uzevši pri tome veliki broj talaca, dok su ostale nasumice ubijali.

Njihova opsada je trajala nekoliko dana dok je nisu okončale kenijske snage bezbednosti. Službeni podaci govore o 67 mrtvih osoba ali se naglašava da se ispod ruševima nalazi veliki broj mrtvih. Smatra se da se u ruševinama nalazi još više od 60 osoba.

Velika zagonetka u javnosti širom sveta je bilo učešće među teroristima i čuvene „Bele udovice“ inače bele Britanke, koja je primila islam i postala terorista i član Al Šababa.

Radi se o Britanki Samanti Lutvejt (29) koja ima troje dece iz braka sa britanskim teroristom i samoubicom. Britanka je dugo godina bila najtraženiji ženski terorista na svetu za kojom su neuspešno tragali Britanski SAS i američka CIA.

Britanka je imala iskustvo teroriste i u Britaniji jer je učestvovala sa mužem u napada na metro kada je ubijeno 52 ljudi. Njen muž Džermejn Lindzi je tom prilikom u samoubilačkom napadu poginuo.

Tokom čišćenja kenijskog trgovačkog centra vladine jedinice su naišle na leš bele žene među ubijenim teroristima, što navodi na sumnju da bi se moglo raditi o „Beloj udovici“.

Međutim, obzirom da se radi o veoma iskusnoj i opreznoj instruktorki terorizma u Keniji, nije isključeno da se radi i o njenom dvojniku. što će se utvrditi DNK analizom. Al Šabab je preko Tvitera najavio nastavak borbe i preti da će pojačati osvetu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *