Lešinar – Bernar Anri Levi

Lešinar – Bernar Anri Levi

27 juna 2014

02 sasa bizic2Piše: Saša Bižić

Iako su Srbi sa obe strane Drine često skloni da kukaju nad činjenicom da u prelomnim istorijskim situacijama retko imaju saveznike na međunarodnoj sceni, trenutno izgleda da Bošnjaci imaju još više razloga za zabrinutost sa ovakvim predznakom. Jer, u Sarajevo je direktno iz Pariza stigao takozvani „filozof i humanista“ Bernar Anri Levi, sa namerom da još jednom, kao što je to činio i 1992. godine, podrži muslimansku stranu u BiH.

Mada je bošnjačkom establišmentu uoči Vidovdana 2014, odnosno obeležavanja 100. godišnjice atentata Gavrila Principa na Franca Ferdinanda, u odsustvu globalnih figura krupnijeg kalibra, važan svaki „simpatizer“ iz belog sveta, pored ovakvih „prijatelja“, neprijatelji im definitivno nisu potrebni. Ali, šta da se radi – nema Angele Merkel, Fransoa Olanda, Dejvida Kamerona, a o Baraku Obami i da ne govorimo. Svi oni su, na datum kada je trebalo „dokazati“ vekovnu srpsku sklonost potpaljivanju planetarnih požara, u Sarajevo poslali nižerangirane birokrate, pa i potrošeni Levi dobro dođe za takav „naučni“ cilj.

Sada je Bernar Anri došao sa dve namere. U sarajevskom Narodnom pozorištu biće odigrana predstava „Hotel Evropa“ čiji je on autor, a za sve kojima bude dosadno da gledaju njegovu dvočasovnu trakavicu pripremljen je „performans“ na ulici, pošto Levi organizuje potpisivanje peticije sa podjednako pompeznim nazivom „Milion potpisa za ulazak BiH u Evropsku uniju“. U krajnje protivrečnim pojavljivanjima u federalnim medijima, klovn koji je i u rodnoj Francuskoj poznatiji po razdrljenoj beloj košulji, brižljivo negovanoj dugoj kosi i užasno narcisodnim i pretencioznim javnim istupima, nego po ostvarenjima iz domena filozofije i pamtljivim citatima iz te sfere, čas je drobio kako Evropa treba da se „opere“ pred BiH zbog pasivnosti pre više od dve decenije tako što će danas da ekspresno primi „tamni vilajet“ u EU, čas je trubio kako je Evopa, u suštini, sada „bolesnija“ od BiH. Sve to začinio je „preciznom računicom“ prema kojoj trenutno „u Francuskoj ima osam puta više fašizma nego u Ukrajini“?!

Sve se svelo na to da se 2014. ovom opskurnom stvorenju poklanja nedovoljna pažnja u samom Parizu, pa mu i nedođija na Balkanu dobro dođe da zadovolji beskrajnu glad za pažnjom javnosti. Međutim, pošto u svakom zlu zna da bude i nešto dobro, ima smisla očekivati od Bernar Anri Levija da se pojavi i naredne godine u ovoj zemlji. I da konstatuje sa žaljenjem da ne samo da mu nije pošlo za rukom da potpuno urniše 100. godišnjicu Sarajevskog atentata, već da više nema ni zemlje oko koje lešinarski kruži još od početka devedesetih godina. I to na 20. godišnjicu začeća mrtvorođenčeta zvanog BiH u Dejtonu.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIJedan komentar

  1. sasav says:

    Bernar Anri Levi, pocasni gradjanin Sarajeva: http://www.youtube.com/watch?v=F36OXrrO3Fc

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *