Лесковац између два рата: Касабa je сад модерни град

Leskovac između dva rata: Kasaba je sad moderni grad

14 februara 2015

1razglednica1_620x0U prepunoj sali leskovačkog Narodnog pozorišta u petak je premijerno prikazan dokumenatarni film o periodu kada je grad na Veternici doživeo privredni procvat i od turske kasabe postao moderan industrijski centar. Film reditelja Bojana Vuletića je deo multimedijalnog projekta pod nazivom “Zlatno doba Leskovca” autora Zvonimira Šimuneca.

Posle istoimene izložbe i monografije o vremenu kada je u Leskovcu radilo pedesetak velikih fabrika, Leskovčani su imali priliku da čuju savremenike tadašnjih industrijalaca i njihovih naslednika, istoričara i mnogih drugih sagovornika glumca Bojana Dimitrijevića.

– Rođen sam i odrastao u Leskovcu, slušao sam priče o njegovom zlatnom dobu, ali sam tek radeći na filmu otkrivao sve što je bilo najdivnije u ovom gradu i što će, nadam se, biti njegova budućnost – rekao je Dimitrijević.

Zvonimir Šimunec veruje da će film biti veoma gledan navodeći podatak da je izložba o ovoj temi najposećenija od osnivanja galerije RTS, gde je preseljena posle svečanog otvaranja u Leskovcu:

– Očekuje nas snimanje igranog filma. To će biti romansirana stvar, ali će pozicionirati samo jedno ime – Leskovac. Spremni smo i pitanje je trenutka kada ćemo početi sa snimanjem. Inače, četiri epizode dokumentarne serije o zlatnom dobu Leskovca biće emitovane na RTS.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *