LESKOVAC: Radnici blokirali gradsku autobusku stanicu

LESKOVAC: Radnici blokirali gradsku autobusku stanicu

6 avgusta 2014

autobus234Pet dana nakon jednočasovnog štrajka upozorenja, oko 70 zaposlenih na Gradskoj autobuskoj stanici (GAS) u utorak su potpuno obustavili rad zahtevajući ukidanje jednomesečne blokade tekućeg računa i poštovanje pravila da ova stanica bude jedino polazno i završno odredište svih prevoznika. Oni traže da se onemogući prodaja karata van biletara stanice i isplatu tri zaostale zarade. Putnici i prevoznici su morali da se snalaze, a na parkingu koji se koristio umesto stanice situaciju je regulisala saobraćajna policija.

Zbog nelegalnih stajališta samo u prigradskom saobraćaju leskovačka Autobuska stanica je u maju ove godine u odnosu na isti mesec pre pet godina imala oko 1.000 polazaka manje. Tada je većina prevoznika broj plaćenih peronizacija smanjila za polovinu, a neki čak i za dve trećine, dok karte na divljim stajalištima naplaćuju 20 odsto manje u odnosu na cenu na stanici.

– To nam nanosi veliku štetu, a mi se pitamo ko je njima, mimo zvanične odluke Skupštine grada, tako nešto dozvolio. Problem je i nelegalna prodaja karata ispred naših šaltera, a prevozniku „Frenki komerc“ je čak odobreno da u blizini stanice otvori svoj kiosk. Pojedini prevoznici kartu do Beograda naplaćuju od 600 do 1.200 dinara, pa se pitamo šta radi inspekcija – kazao je član Štrajkačkog odbora Ivica Jovanović.

Radnici tvrde da je to razlog što prošle godine nisu bili u stanju da izmiruju porez, pa je dug narastao na 10 miliona dinara, ali nisu uspeli ni da naplate 14 miliona dinara koliko im duguju prevoznici.

NEMA KORISTI

Direktor GAS-a Miroslav Kostić je ranije poručio da štrajk ne može nikome da koristi jer će stanica dnevno da gubi od 300 do 500 hiljada dinara. Međutim, on je medijima dostavio informacije koje idu u prilog tvrdnjama radnika. Naveo je i podatak da u prevozničkom poslu u Srbiji svake godine u sivoj zoni završi više od 200 miliona evra i da je od svih nadležnih tražio poštovanje zakona, ali da niko nije reagovao da spreči štetu koju trpe državni, lokalni budžet i autobuska stanica.

Novosti.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *