ЛЕВИЧАР ЛОПЕЗ ОБРАДОР НОВИ ПРЕДСЕДНИК МЕКСИКА! Са власти скинуо две партије које су водиле ту земљу СКОРО 100 ГОДИНА!

LEVIČAR LOPEZ OBRADOR NOVI PREDSEDNIK MEKSIKA! Sa vlasti skinuo dve partije koje su vodile tu zemlju SKORO 100 GODINA!

2 jula 2018

Jučerašnji izbori su bili prvi na kojima se pojavio nezavisni kandidat i po prvi put su Meksikanci koji žive u inostranstvu mogli da glasaju za senatore

Levičar Andres Manuel Lopes Obrador novi je predsednik Meksika, posle brzog prebrojavanja glasova posle izbora održanih u nedelju.Izborna komisija je posle brzog prebrojavanja glasova kasno sinoć saopštila da je Obrador osvojio između 53 i 53.8 odsto glasova, prenela je agencija AP.

Obrador je, nakon što je proglasio pobedu na izborima, rekao u kratkom obraćanju da će se zalagati za pomirenje, a u kampanji je isticao da će raditi na transformaciji Meksika kao i da će da izbaci mafiju iz vladajućih struktura u zemlji.

On je rekao da želi da uspostavi „autentičnu demokratiju“ i da ne namerava da uspostavi diktaturu.

Dosadašnji predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto je u televizijskom obraćanju naciji čestitao Obradoru na pobedi i istakao da će njegova administracija raditi tako da se osigura mirna tranzicija vlasti.

Konzervativni kandidat Rikardo Anaja i Hose Antonio Meade, kandidat Nijetove Institucionalne revolucionarne partije, su brzo po zatvaranju birališta priznali poraz i čestitali Obradoru pobedu.

Anaja je na osnovu brzog prebrojavanja osvojio 22 odsto glasova, a Meade 16 odsto.

Sledbenici novoizabranog predsednika izašli su na ulice Meksiko Sitija da proslave pobedu, trubeći sirenima i mašući meksičkim zastavama iz automobila, a mnogi su uz muziku marijača plesali.

Okupljenima oko ponoći obratio se Obrador rečima:

– Danas jedna faza je završena i mi započinjemo drugu – transofmisaćemo Meksiko.

Obrador je rekao da će pružiti podršku migrantima i onima koji su najviše zaboravljeni u Meksiku i predstavljaju najranjiviji deo zemlje.

Takođe, zalagaće se za „prijateljske“ i pune poštovanja veze sa SAD.

Američki predsednik Donald Tramp je na tviteru čestitao Obradoru na pobedi, istakavši da se raduje što se sa njim sarađivati.

Pobedom Obradora sa vlasti su smenjene dve partije koje su vodile Meksiko gotovo 100 godina.

U Meksiku su se, uporedo sa predsedničkim izborima, održali i izbori za 128 senatora, kao i za 500 zamenika u meksičkom kongresu.

Jučerašnji izbori su bili prvi na kojima se pojavio nezavisni kandidat i po prvi put su Meksikanci koji žive u inostranstvu mogli da glasaju za senatore.

Glasanje je proteklo pretežno mirno, uz izolovane incidente. Pravo glasa u Meksiku ima 88 miliona ljudi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *