Ли Кониц: Лепота џеза је у слободи

Li Konic: Lepota džeza je u slobodi

5 novembra 2016

kul-lepota-dzeza_620x0

LEGENDA i jedan od osnivača „kul“ džeza Li Konic, doputovao je u Beograd kako bi 04. novembra svirao na 19. Pančevačkom džez festivalu, u Dvorani kulturnog centra Pančevo. Ovaj osamdesetdevetogodišnji Amerikanac nastupiće u 20.30 sa Big Bendom RTS-a, a za „Novosti“ otkriva šta ga je navelo da preleti Atlantik i dođe u srpsku prestonicu.

– Radovao sam se dolasku ovde – priča čuveni saksofonista. – Volim da sviram a dugo nisam to radio. Zato sam želeo da dođem.

Iako je u devetoj deceniji, inspiracije za sviranje mu ne nedostaje. Traži je u svakodnevnom životu, čak i u banalnim stvarima.

– Okliznuo sam se na ledu pre neki dan i zadobio ogrebotine. Zamolio sam ljude iz organizacije da mi nose instrument, pošto mi je nezgodno, a oni su mi rekli da sam to tražio i pre tri godine iz istog razloga. Eto, stvari se ponavljaju, a ja u toj sitnici pronalazim inspiraciju.

Uvek se, kako kaže, priseti i svog „učitelja“ Lenija Tristana, koji mu je savetovao da stalno preispituje ono što svira. Tvrdi da je od njega najviše naučio, i o životu i o muzici.

Konic je svirao i sa legendarnim Majlsom Dejvisom, koji mu je vremenom postao dobar prijatelj.

– Majls je bio dobar drug, inspiracija mnogima, pa i meni. Imao je ličnih problema, prebrodio ih i naučio nešto iz njih. Uvek je bio uz mene i cenio je to što sam radio sa Tristanom. I kad me je unajmio da sviram u njegovom bendu i trpeo kritike kolega zbog toga što me je izabrao, ostao je dosledan svojoj odluci. Nije se pokolebao, istrajao je u svojoj nameri, a ja sam bio deo svega.

LOŠE PAMĆENJE

IAKO je u Beogradu bio pre tri godine, Konic ga se ne seća. Priznaje da ga pamćenje sve lošije služi i da se iznenadio kad mu je vozač, na njegovu konstataciju da nikada nije bio u srpskoj prestonici, rekao da to nije tačno. Kaže da zbog proba ne zna da li će stići da obiđe neke od znamenitosti, ali je našom kuhinjom i gostoljubivošću prezadovoljan.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *