Ли Кониц: Лепота џеза је у слободи

Ли Кониц: Лепота џеза је у слободи

5 новембра 2016

kul-lepota-dzeza_620x0

ЛЕГЕНДА и један од оснивача „кул“ џеза Ли Кониц, допутовао је у Београд како би 04. новембра свирао на 19. Панчевачком џез фестивалу, у Дворани културног центра Панчево. Овај осамдесетдеветогодишњи Американац наступиће у 20.30 са Биг Бендом РТС-а, а за „Новости“ открива шта га је навело да прелети Атлантик и дође у српску престоницу.

– Радовао сам се доласку овде – прича чувени саксофониста. – Волим да свирам а дуго нисам то радио. Зато сам желео да дођем.

Иако је у деветој деценији, инспирације за свирање му не недостаје. Тражи је у свакодневном животу, чак и у баналним стварима.

– Оклизнуо сам се на леду пре неки дан и задобио огреботине. Замолио сам људе из организације да ми носе инструмент, пошто ми је незгодно, а они су ми рекли да сам то тражио и пре три године из истог разлога. Ето, ствари се понављају, а ја у тој ситници проналазим инспирацију.

Увек се, како каже, присети и свог „учитеља“ Ленија Тристана, који му је саветовао да стално преиспитује оно што свира. Тврди да је од њега највише научио, и о животу и о музици.

Кониц је свирао и са легендарним Мајлсом Дејвисом, који му је временом постао добар пријатељ.

– Мајлс је био добар друг, инспирација многима, па и мени. Имао је личних проблема, пребродио их и научио нешто из њих. Увек је био уз мене и ценио је то што сам радио са Тристаном. И кад ме је унајмио да свирам у његовом бенду и трпео критике колега због тога што ме је изабрао, остао је доследан својој одлуци. Није се поколебао, истрајао је у својој намери, а ја сам био део свега.

ЛОШЕ ПАМЋЕЊЕ

ИАКО је у Београду био пре три године, Кониц га се не сећа. Признаје да га памћење све лошије служи и да се изненадио кад му је возач, на његову констатацију да никада није био у српској престоници, рекао да то није тачно. Каже да због проба не зна да ли ће стићи да обиђе неке од знаменитости, али је нашом кухињом и гостољубивошћу презадовољан.

(Вечерње новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u