Либански председник напад Израела назвао „објавом рата“

Libanski predsednik napad Izraela nazvao „objavom rata“

26 avgusta 2019

Liban bi napade izraelskih bespilotnih letelica mogao da shvati kao „objavu rata“, izjavio je libanski predsenik Mišel Aun na sastanku sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Janom Kubišom.

„Liban je uputio žalbu Savetu bezbednosti UN, kao odgovor na agresiju Izraela u južnom predgrađu Bejruta, i zadržava pravo na samozaštitu, pošto nam ono što se dogodilo ’kao objava rata‘ daje pravo da štitimo svoj suverenitet i nezavisnost“, rekao je Aun.Libanski predsednik je naglasio da dejstva Izraela narušavaju prvu tačku Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN.

„Tokom više susreta sa Vama sam govorio da Liban nije ispalio nijedan metak sa granice, što je dozvoljeno radi samoodbrane. Ono što se dogodilo juče daje nam pravo da to učinimo“, rekao je libanski predsednik.

U noći između subote i nedelje izraelske bespilotne letelice napale su pozicije „Hezbolaha“. Incident se dogodio nekoliko časova pošto je izraelska vojska bombardovala oblast u blizini sirijske prestonice Damaska. Izraelci su saopštili da su gađali iranske objekte u blizini Damaska, kako bi osujetili napad dronova na svoju zemlju.

U noći između nedelje i ponedeljka libanski mediji su preneli da su bespilotne letelice gađale pozicije Narodnog oslobodilačkog fronta Palestine u Libanu, nedaleko od granice sa Sirijom.

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad2 says:

  bilo bi im pametnija da se ODMAH dobro ukopaju i pripreme odbrambene linije jer UN im neće pomoći kad izraelska armiaj napadne, a taj momenat je sve bliži.Onog momenta kaa se turci i sirijska armija porokaju na severu tog momenta će izrael uleteti u liban i gazu.E sad možda je to turska igra zajedno sa sirijom da isteraju izrael na čistinu:) je izrael se pali jedino turaka oni su dovoljno snažni da naprave koaliciju sVIH protiv izraela i čak bi i irna možda ušap u takav savez, a izrael i turska su manje više na ratnoj nozi.videćemo šta će biti nezahvalno je prognozirati iskkode u sve haotičnijoj situaciji u tom regionu,stvari izmiču kontroli i povećava se mogučnost iracinalnih i krajnje ektremnih poteza sa SVIH strana a onda kad jednom počne to tu nema kraja, do kraja.

 2. persida says:

  Ovaj samo laprda, zasto na napade nije odmah odgovorio???

  • Milan says:

   Dežurna Laprdačo, predsednik Libana se ne žuri tako glupo kao ti zato što su izraelski udari na Liban tek deo većeg rata Izraela, SAD i svih ostalih protiv Irana.

 3. Milan says:

  Premijer Libana Sad Hariri zamolio je Rusiju u telefonskom razgovoru sa šefom diplomatije Rusije Sergejom Lavrovom da ne dopusti eskalaciju napetosti između Izraela i Libana. Zbog incidenta sa izraelskim dronovima na nebu iznad Bejruta 25. avgusta Sad Hariri se obratio s molbom Rusiji da iskoristi svoj autoritet i uticaj kako se ne bi dozvolila eskalacija napetosti između Izraela i Libana, koja preti regionalnoj bezbednosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *