Liberman: Erdogan je naslednik Gebelsa

Liberman: Erdogan je naslednik Gebelsa

22 avgusta 2013

LibermanBivši šef diplomatije Izraela Avigdor Liberman ocenio je danas da je izjava turskog premijera Tajipa Redžepa Erdogana protiv Izraela puna mržnje i da podseća na nacističkog propagatora Jozefa Gebelsa.

Liberman, vođa partije Izrael naš dom i predsedavajući parlamentarnog odbora za spoljnu politiku i odbranu, odbacio je uzdržanost koju su istim povodom pokazali kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i Ministarstvo spoljnih poslova posle jučerašnje optužbe Erdogana da Izrael stoji iza pada egipatskog predsednika Muhameda Morsija.

„Svako ko je čuo Erdoganove reči pune mržnje i huškanja razume nesumnjivo da je reč o nasledniku Gebelsa, suđenju Drajfusu i Protokolima cionskih mudraca“, rekao je Liberman.

Taj bivši ministar, koji se protivio bilo kakvom izvinjenju Turskoj za upad komandosa na turski brod u maju 2010. godine dok je nosio pomoć pojasu Gaze i kada je poginulo devet Turaka, kazao je da bi oni koji napadaju njega i njegovu partiju za takav stav trebalo da izvuku zaključke i da se preispitaju.

Netanjahu se izvinio Erdoganu u martu, na molbu američkog predsednka Baraka Obame. Izvinio se za operativne greške koje su možda dovele do gubitka života na brodu kada je pokušao da probije blokadu pojasa Gaze. Erdogan je na sastanku svoje partije AK u Ankari u utorak, osvrćući se na događaje u Egiptu rekao: „Ko je iza (zbacivanja Morsija)? Tamo je Izrael. Imamo dokument u rukama.“

Kako se ispostavilo, dokument je video-snimak diskusije na Univerzitetu Tel Avivu juna 2011. godine između Cipi Livni, tada šefice opozicije, sada ministarke pravde i francuskog intelektualca, Jevrejina Bernarda Anri Levija.

Levi je rekao: „Ako se Muslimanska braća pojave u Egiptu, ja neću reći demokratija želi to, dopustite da demokratija napreduje. Naravno, demokratija nisu samo izbori, to su takođe vrednosti.“

On je za preuzimanje kontrole u pojasu Gaze od strane Hamasa sredinom 2007, posle pobede nad snagama lojalnim umerenom Fatahu, rekao da je to bio puč, udar, demokratski udar, ali ipak udar i da je Hitler 1933. bio udar – demokratski udar, ali udar. Na pitanje moderatora da li bi on apelovao na egipatsku vojsku da interveniše protiv Muslimanske braće, ako bi pobedili na legitimnim izborima, Levi je rekao da bi apelovao da se spreči da dođu na vlast svim sredstvima.

Citirajući tu diskusiju, Erdogan je kazao: „Muslimanska braća neće biti na vlasti čak i ako pobede na izborima, jer demokratija nije u glasačkoj kutiji.“

I Egipat i SAD su osudili Erdoganove reči, a Liberman je pozvao i EU da ih osudi. Turski dnevnik „Hurijet“ je na svom sajtu danas objavio da je novinska agencija Anadolija povukla priču koja citira izvore u Erdoganovom kabinetu, a koji potvrđuju da je mislio na taj skup u Izraelu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *