Libija na granici otvorene anarhije i novog rata posle dolaska američke „demokratije“

Libija na granici otvorene anarhije i novog rata posle dolaska američke „demokratije“

11 oktobra 2013

1108_libya_crop-500x375Mutna slika zbunjenog libijskog premijera Alija Zejdana dok ga naoružani pripadnici milicije koja sarađuje sa državom izvode iz hotela u Tripoliju šokirala je građane, koji sve više strahuju za uspjeh tranzicije zemlje u demokratiju.

Činjenica da je Zejdan oslobođen poslije šest časova nije odagnala osjećanje da je Libija „dotakla novo dno“, kako je rekao jedan stanovnik Tripolija, dvije godine poslije svrgavanja Moamera Gadafija uz podršku NATO-a.

Doktor Fatima Hamruš, bivši libijski ministar zdravlja iz prve privremene vlade poslije Gadafija, rekla je listu „Ajriš tajms“ da otmica premijera predstavlja „jasan signal da je Libija skrenula ka otvorenoj anarhiji“.

Utučeni su i Libijci koji su do sada pokazivali optimizam i govorili da će biti potrebne godine za prevazilaženje posljedica Gadafijeve vladavine. Vlada u posljednjih nekoliko sedmica i mjeseci ne uspijeva da nametne svoj autoritet i unaprijedi bezbjednost u zemlji.

Pripadnici milicije oteli su Zejdana jer je američki državni sekretar Džon Keri izjavio da su libijske vlasti imale ulogu u hvatanju jednog Al kaidinog operativca u Libiji prošle sedmice.

Zejadan poslije oslobađanja nije želio da imenuje one koji su ga odveli iz hotela i umjesto toga je pozvao na mir i pridruživanje svih oružanih formacija regularnim snagama.

„Ono što još više vrijeđa jeste činjenica da za ovo niko nije odgovoran, što je obično ishod otmica i ubistava od početka revolucije. Zbog ovakvih incidenata Libijci se ne osjećaju sigurnim“, rekla je Hamrušova.

Nekoliko bivših pobunjeničkih grupa djeluju u poluzvaničnom svojstvu, pod kontrolom određenih ministarstava i institucija, ali mnogi Libijci smatraju da te formacije nikome ne polažu račune.

Zejdanov odnos sa ovim grupama, od kojih se neke i dalje nazivaju „revolucionarnim“, postao je napet i prije zarobljavanja Abu Anasa al Libija u Tripoliju u američkoj akciji tokom vikenda.

Operacija američkih specijalaca nije samo razbijesnila libijske radikale, koji sada traže osvetu, nego je uznemirila i ostale građane, jer su to doživjeli kao kršenje suvereniteta i znak slabosti libijske vlasti, piše „Ajriš tajms“.

„Mnogi žele da Zejdan ode, ali otmica nije rješenje“, izjavio je Mohamed Busidra, član islamističkog kongresa u istočnom gradu Bengaziju, poznat kao veliki kritičar aktuelnog premijera.

Zejdan i njegovi ministri umiješani su u skandal povodom navodnog podmićivanja demonstranata koji su dio novog federalističkog pokreta u istočnom dijelu zemlje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *