LIBIJA: Posle dolaska „demokratije“, samo otimanje oko nafte i sukobi

LIBIJA: Posle dolaska „demokratije“, samo otimanje oko nafte i sukobi

3 septembra 2013

Libyan-oil-refinery-in-Al-007Industrija „crnog zlata“ u Libiji, trećem najvećem proizvođaču nafte u Africi, na ivici je kolapsa, zbog pokušaja raznih grupa da ga kontrolišu. Razmere zastoja u naftnoj industriji su tolike da je zemlja, dve godine posle svrgavanja režima Muamera Gadafija, na ivici građanskog rata.

Iz libijskog ministarstva za naftu potvrđuju da je izvoz nafte 17. najvećeg svetskog proizvođača pet puta manji nego pre rata 2011. kada je okončana 42 godine duga vladavina Gadafija. Produkcija nafte je pala na svega 10 procenata od ukupnih kapaciteta zbog višenedeljnih subverzija naoružanih grupa koje širom zemlje zatvaraju „slavine“ na naftovodima, naftnim centrima, izvoznim lukama.

Preti potpuna ekonomska paraliza, ali i sukobi između slabo naoružanih pripadnika vladinih snaga i plemenskih vođa koji kontrolišu „naftne čvorove“.

Iako je zemlja posle Gadafija krenula putem demokratije, izgradnja institucija ide izuzetno teško, unutrašnji nemiri i podeljenost su velika, a napad na američki konzulat u Bengaziju, 11. septembra prošle godine u kome je poginuo američki ambasador, ilustruje sve veću moć radikalnih islamističkih grupa nad kojima centralna vlast ne može da uspostavi kontrolu. Grupe suprotstavljene vlasti su raznolike i za svoje akcije imaju različite razloge, ali nezadovoljstvo zbog korupcije Zejdanove vlade dele mnogi od njih.

Neke naoružane grupe imaju snage koje su jednake, ili čak jače od vladnih, pa je, kako ocenjuju zapadni analitičari, vlada premijera Zejdana u izuzetno teškoj poziciji. Nema monopol na upotrebu sile, i verovatno je neće ni imati u doglednoj budućnosti. Strahuje se posebno od sukoba između frakcija bliskih muslimanskom bratstvu i plemenskih boraca privrženih svrgnutom predsedniku, koje podržavaju sekularisti i liberali.

Zejdanova vlada, praktično, samo još tehnički drži vlast. U južnom delu Libije, koji nazivaju „divljim zapadom“, ni nema predstavnika vlasti.

KORUPCIJA “ARČI“ BOGATSTVO

Pokušaj vlasti da preuzime naftna postrojenja od naoružanih frakcija bio bi shvaćen kao „objava rata“. Pobunjenici protiv vlasti, od kojih se mnogi sećaju Gadafijevih beskamatnih kredita, besplatne struje, obrazovanja i lečenja jeftinog benzina, pomoći države za ugrožene, sada se žale na loše uslove života. Kažu da se, uprkos velikom naftnom bogatstvu, uslovi života nisu poboljšali, i krive vlasti da korpucijom „arče“ bogatstvo zemlje.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *