LIBIJA U PLAMENU: Vlasti izgubile Tripoli i Bengazi (VIDEO)

LIBIJA U PLAMENU: Vlasti izgubile Tripoli i Bengazi (VIDEO)

21 oktobra 2014

20140718 tripoli firePreko 75 osoba je ubijeno za poslednjih 5 dana sukoba na prostoru Bengazija, navodi lokalni izvori. Prema najnovijim informacijama, vojska je pokrenula još jednu ofanzivu protiv islamističkih militanata.

Ofanzivu protiv militanata vodi general Kalifa Haftar. I njegova kuća je takođe postala meta napada. U trenutku eksplozije nije se nalazio u njoj, ali je ubijena jedna žena koja je se našla u prolazu.

Žestoke borbe se vode u nekoliko delova grada, ističe novinar AFP kao i lokalni stanovnici. U borbama sudeluju i vazdušne snage lojalne generalu Haftaru, a već nekoliko dana kruže informacije da u napadima na islamističke položaje učestvuju čak i egipatske vazdušne snage.

Ko danas vlada Libijom, to u ovom trenutku malo ko može reći. Međunarodna zajednica tvrdi da je to premijer Abdula al-Tani koji je veoma frustriran tom istom međunarodnom zajednicom, tvrdeći da provladine snage u Libiji ne dobijaju dovoljno podrške. Zatražio je oružje i stranu pomoć u borbi protiv Islamista.

„Sve vojne snage usredsređene su na oslobađanje Tripolija i Bengazija, nadamo se da će do toga doći uskoro“, rekao je Tani u telefonskom razgovoru za AFP, iz libijskog grada al-Baida na istoku zemlje.

Međutim, nema neke reakcije od strane zapadnih sila. SAD, Britanija, Francuska, Nemačka i Italija pozvale su na „hitan“ prekid nasilja između vladinih snaga i militanata. Pomoći nema, jer niko zapravo više ni ne zna ko su ljudi na „vlasti“, a ko su „militanti“, zaključuje Advans. Nemoćna vlada Libije izgubila je kontrolu nad dva najveća grada, Tripolijem i Bengazijem, pa se može slobodno postaviti i pitanje da li se ista uopšte može zvati vladom libijske države?

Uz to, SAD i evropske sile tvrde da su „zabrinuti“ zbog Haftarove vojne operacije, uprkos činjenici da „odmetnuti general“ ima podršku vojske. Međutim, izgleda da je Zapad zabrinut oko toga da je Haftar možda „egipatski čovek“, a to im nikako ne odgovara jer im ni sam egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi preterano ne odgovara!

Spomenute zapadne sile objavile su ove nedelje zajedničku izjavu u kojoj jasno kritikuju Haftara: „Smatramo da libijski bezbednosni izazovi i borba protiv terorističkih organizacija mogu biti rešeni samo od strane regularne vojske pod kontrolom centralnih vlasti, koje su odgovorne demokratskom i inkluzivnom parlamentu“.

Taj „demokratski parlament“ ovih dana „šeta“ od grada do grada tražeći mesto gde može da zaseda. U Tripoliju više nema parlamenta, samo haos! Ista stvar je i u Benagaziju, a izlgeda uskoro i u celoj Libiji.

Dok se zemlja raspada i postaje inkubator za terorističke organizacije, mnogi će se zapitati da li je vreme da Zapad konačno prizna katastrofalnu grešku koja je učinjena agresijom na tu zemlju 2011. godine?

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *