Либијци славе и призивају Гадафија, НА ХИЉАДЕ ЗАСТАВА С ЊЕГОВИМ ЛИКОМ ВИЈОРИЛО СЕ УЛИЦАМА

Libijci slave i prizivaju Gadafija, NA HILJADE ZASTAVA S NJEGOVIM LIKOM VIJORILO SE ULICAMA

4 septembra 2018

Hiljade Libijaca slavilo je 49. godišnjicu revolucije u gradu Sabi, a okupljeni su mahali zastavama sa likom bivšeg lidera Libije Moamera el Gadafija, koji je vodio zemlju od 1969-2011. Praznik se slavi kao secanje na državni udar i uspostavljanje Gadafijevog režima 1. septembra 1969. godinePraznik je pompezno slavljen za vreme vladavine Gadafija, ali su se nakon njegove smrti Libijci ustrucavali da proslavljaju dan revolucije, neki iz revolta prema Gadafiju, a neki iz straha da ce biti shvaceni kao njegove pristalice.

Medutim, građani Sabe su odlucili da, prvi put nakon smene vlasti u Libiji, proslave 1. septembar na ulicama, i na taj nacin iznesu i svoje nezadovoljstvo trenutnim vladajucim strukturama u naftom bogatoj africkoj državi.

U meduvremenu vlada Libije, koju priznaju UN, proglasila je u meduvremenu vanredno stanje u Tripoliju i okolini zbog napada u kojima je ubijeno 39 osoba, ukljucujuci i civile.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je povredeno 96 osoba, prenosi AP.

Borbe su počele prošle nedelje izmedu naoružanih grupa iz Tripolija sa drugim naoružanim grupama iz jednog mesta južno od libijske preštonice.

U saopštenju koje je izdala vlada, sukobljene strane se pozivaju da prestanu sa sukobima i da poštuju dogovoreno primirje.

Libija je od izbijanja pobune 2011. godine upala u haos, piše agencija i podseca da je tada svrgnut, a zatim i ubijen dugogodišnji lider te zemlje Moamer Gadafi.

Od tada, zemljom upravljaju dve suprotstavljene vlade, jedna sa sedištem u Tripoliju, a druga na istoku Libije, a obe vlade imaju podršku brojnih naoružanih grupa koje imaju stvarnu vlast na terenu.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kulak says:

  Libijsko stanovništvo čine pripadnici sedam plemena. Gadafija naravno slave pripadnici njegovog plemena.Jasno.

 2. milorad says:

  Mafije se rokaju teškim mitraljezima i minobacačima po ulicma glavnog grada, nekada državna naftna polja čuvaju strani vojnici i plaćene bande, nafta se izvozi niko ne zna gde i niko nema pojma kome pare idu,opši haos i bezakonje,ruševine na sve strane,to je PROSPERITET I DEMOKRATIJA KOJU IM JE ZAPAD DONEO.A DOK JE "ZLI DIKTATOR" GADAFI BIO NA VLASTI LIBIJA JE BILA MIRNO,SIGURNO MESTO, SA STANDARDOM VEĆIM OD ŠVAJCARSKE BESPLATNIM ŠKOLAMA I BOLNICAMA I JEDNA OD NAJBOGATIJIH I NAJIZGRADJENIJIH DRŽAVA U AFRICI.mislim da bi oni trebali da budu primer SVIMA šta ih čeka kada im zapadna pljačkaška banda stigne do granica,niko nijne toliko siromašan da oni ne bi imali šta da opljačkaju, i to znači da niko neće biti poštedjen ili zaobidjen.

  • Siniša says:

   Bravo

 3. Roy says:

  Goveda. Nista drugo nego goveda. Sad treba mitraljeze pa ih pomlatiti sve od reda. Sad su se sjetili kad je glad udarila na sve strane.

 4. slobo says:

  gdje ste stoko bili ranije .Ubiste ga na ulici ko psa vjerujuci u Americke lazi .Sada kako vam je neka je .Htjeli ste demokratiju .Sad je imate pa se nosite s njom .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *