Licemeri nad licemerima

Licemeri nad licemerima

15 oktobra 2014

ljiljana-smajlovic-FRAJPiše: Ljiljana Smajlović

Iz solidarnosti sa Oljom Bećković preksinoć sam otišla pred Televiziju B 92 u vreme kada se emituje „Utisak nedelje”. Podržavam koleginicu u nastojanju da grčke vlasnike natera da poštuju ugovor koji ima sa tom kućom. Mislim da su licemeri kad skidanje najčuvenije političke emisije tobož pravdaju poslovnom politikom.

Iz iskustva sa zapadnim gazdama znam da ne mare mnogo za slobodu izražavanja u Srbiji. Vlasnik kompanije „Ringijer” pre tri godine hitno je doleteo u Beograd da lično smeni glavnog urednika lista „Alo” kog je pre toga kritikovao tadašnji predsednik Srbije. Te 2011. godine Udruženje novinara Srbije osudilo je tu „licemernu praksu davanja lažnih izgovora za politički motivisane smene”.

Ali i nad licemerima ima licemera.

U ovu drugu grupu, primera radi, svrstavam Dragana Šutanovca, čije je rukovanje sa Oljom preksinoć dočekano zvižducima. Čujem da je DS u nedelju mobilisala članstvo porukama „Dođite da budemo veći utisak od Utiska!”

Dragan Šutanovac i drugi opozicionari pokušavaju da politički kidnapuju solidarnost sa Oljom Bećković. Teško mi je da poverujem u njihovu posvećenost slobodi govora. Ko se danas još seća da je Šutanovac zaslužan za krivični progon Jelene Spasić, mlade novinarke kojoj su na njegov zahtev po hitnom postupku spremali proces bez prisustva javnosti, zbog navodnog odavanja državne tajne. A znate zašto se malo ko seća? Jer se te 2011. godine malo ko sa Jelenom solidarisao.

Ima i drugih primera. Čitali ste o požrtvovanosti Marijane Milosavljević, bivše novinarke NIN-a i bivše urednice „Politike” koja je najboljoj drugarici iz NIN-a Ivani Janković poklonila bubreg. Ali 2009. niste imali gde da pročitate kako Marijana – baš kao danas Olja – tvrdi da je pod političkim pritiskom oterana iz „Politike”. U NIN-u, koji je nakon što ga je „Ringijer” kupio „očišćen” od dotadašnjeg glavnog urednika, najvećeg broja autora i dugogodišnje nezavisne uređivačke politike, Marijana nije mogla da objavi ni pismo čitaoca u kom bi se branila od kleveta koje je NIN 2011. na njen račun štampao iz pera Vladimira Bebe Popovića.

Neko će reći da je to tipična srpska novinarska sudbina. Urednik prvih novina na tlu Srbije i pisac prvog liberalnog srpskog ustava Dimitrije Davidović umro je u unutrašnjem egzilu a da njegove Novine serbske o tome nisu objavile ni slova.

Taj začarani krug moramo nekako prekinuti, ali postoje dve vrste saveznika koji nam tu ne mogu bogzna koliko pomoći. Prvi su diskreditovani političari koji su dok su bili na vlasti i sami gazili slobodu izražavanja, a drugi su novinari koji uvek podržavaju samo svoje političke istomišljenike i njihova prava.

(Politika)

KOMENTARI3 komentara

  1. sudbina says:

    "Taj začarani krug moramo nekako prekinuti, ali postoje dve vrste saveznika koji nam tu ne mogu bogzna koliko pomoći. Prvi su diskreditovani političari koji su dok su bili na vlasti i sami gazili slobodu izražavanja, a drugi su novinari koji uvek podržavaju samo svoje političke istomišljenike i njihova prava." E vala svaka ti chast,,tako se radi,,prvo se chisti ispred svoga praga pa tek onda imash pravo da zamijerash prljavshtinu ispred tudjeg,Respekt.

  2. Toma says:

    Utisak nedelje je bio emisija za popularisanje petooktobarskih politicara,novinara,itd.Sve se to moze saznati koliko je ko puta od njih ucestvovao.Za akademike,vrhunske profesore,doktore ,tamo nije bilo mesta.Pogotovu za one koji su drugacije mislili.Od 120 predvidjenih minuta,60 je islo na reklame.U sustini,sve se svodilo na to da svako kaze po nekoliko recenica i na kraju Olja presudi.Sve je licilo na prepirku kao da se desava na sastanku nekog partijskog odbora u dubokoj provinciji.Pa Olja i nije profesionalni novinar da bi njene emisije ostavle neki UTISAK.Vracajuci se unazad,seticemo se samo nekih koje su bile prozete svadjom,ili pokusajem napustanja emisije od nekih gostiju"petooktobaraca". Na kraju,da li je vlasnik imao gubitak na ovoj emisiji,definitivno ne.Medjutim,njegovo je pravo da slobodno raspolaze sa svojim vlasnistvom,a ona moze da ga tuzi za ne ispunjavanje ugovornih obaveza.

  3. Kobra says:

    Olji se obila o glavu njena samovolja i bahatost. Kako ce je neko podrzavati kad je, setimo se, u emisiji kod glasanja prekidala slusaoce koji su hteli da kritikuju ucesnike u emisiji iako nisu vredjali nikoga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *