ЛИЦЕМЕРЈЕ УСТАША: Рушили му споменик, сад га својатају!

ЛИЦЕМЕРЈЕ УСТАША: Рушили му споменик, сад га својатају!

24 јула 2021

НИКОЛА Тесла је по националности био Србин, његова је величина неупитна у глобалним размерима и можемо бити само поносни на њега. Родио се у Смиљану на подручју Хрватске, живео углавном у САД, а грађани су ти који су сугерисали да на једној кованици евра буде његов лик.Ово је изјавио хрватски премијер Андреј Пленковић након реакција из Србије и Народне банке Србије о плану да Теслин лик буде на хрватским еврокованицама.

– Никоме Теслу не узимамо, а мој став да сам на челу Народне банке Србије био би да честитамо – тврди Пленковић.

Потпредседник Владе Хрватске и представник српске мањине Борис Милошевић поручио је да подржава предлог да се Теслин лик нађе на националној страни евра.

И док ће Тесла бити једини великан на еврокованицама у хрватској режији, његова судбина после деведесетих година у Хрватској никако није била блистава. Бронзани споменик у Госпићу миниран је у 1992. Експлозив је потпуно уништио Теслин споменик, па је много година касније требало отићи у Београд по „калуп“, да се уради исти споменик као код Електротехничког факултета. Наравно, никада није откривено ко га је минирао.

Али ни почетком 2000. године није Тесла „добро стајао“ у Хрватској. Урађен је нови споменик, али дуго није био постављен.

– Споменик Тесли није срушен зато што је изумео струју, него зато што је био Србин – говорио је у Хрватском сабору Милорад Пуповац, када је пре седам година покренута иницијатива да се дан његовог рођења, 10. јул, прогласи националним празником.

За истарског политичара Дамира Кајина споменик Тесли је срушен јер није био „довољно хрватски“. Тек након вишегодишњих препуцавања власти, Тесла се „вратио“ у Госпић, али на други трг, даље од главног.

ОСПОРАВА ВЕЗУ СА СРБИЈОМ

НЕ знамо какве везе Никола Тесла има са Србијом. Он је хрватски и амерички научник – каже шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман.

– Не знам који је разлог Србије, она ту нема утицаја и могла би да буде поносна на то. Не знам који би био разлог тужбе.

KOMENTARI24 коментара

 1. ja says:

  Nikakve veze Tesla nema sa hrvatima. Rođen u Austrougarskoj po nacinalnosti Srbin.

  • Mate says:

   Po genetici Hrvat, jer svi su Srbi Hrvati, a čak su mu otac i majka i službeno bili Hrvati. Ali, Srbi opet svojataju i šire svoje laži okolo.

   • Ivke says:

    Kurvat popusi ti srbski jer kurvati tek sada prvi put postoje ... ali srecon nece dugo... Bog to nece dozvoliti da takva genetska greska postoji

  • Kulak says:

   Arsen Dedić je Srbin.Otac mu je Jovan Dedić,Srbin iz Šibenika,dugogodišnji čelnik Srpske Pravoslavne Crkvene Opštine u Šibeniku.Dražen Petrović je Srbin.Otac mu je Jovan Petrović,Srbin iz Trebinja.Rade Šerbedžija je Srbin.Otac mu je Danilo Šerbedžija,Srbin iz Bunića.Danijel Subašić je Srbin.Otac mu je Jovo Subašić,Srbin iz Benkovca.Nikola Tesla je Srbin.Otac mu je Milutin Tesla,Srbin iz Smiljana,sveštenik Srpske Pravoslavne Crkve.Mi Srbi ne smemo omogućiti da hrvati,kvazinacija koju je sklepala katolička crkva,kradu naše srpsko naučno i kulturno nasledstvo.Došlo je vreme da hrvati prestanu s tom krađom.

 2. Ovcoizovani covid idioti says:

  1.cinjenica: Tesla je rodjen u srpskom selu u srpskoj Lici, podrucju naseljenom Srbima, tada je to bila A-U monarhija, nikakva hrvacka, tako da hrvati lazu da je Tesla rodjen u hrvackoj. Oni nemaju svoje velikane pa moraju da nase postavljaju na te eure i tako se lazima u EU kite nasim velikanima, toboze oni su pametan i kulturan narod. Nisu, oni su jalov narod kukavica i lazljivaca. 2.cinjenica: Tesla se mnogo puta izjasnio Srbinom, otac mu je srpsli pop,majka srpkinja. Od roditelja koji su Srbi samo u glavama lazova i jalovog naroda moze da nastane hrvat. 3.cinjenica:hrvati su ubili tokom 2.sv.rat 42 Teslina prezimenjaka u Smiljanu. Toliko hrvati "cene" i "velicaju" "svoga" Teslu. I njega bi ubili, i to najmuckije zamislivo, da je bio tamo. Hrvati su narod Hitlera, Gestapoa, Vatikana, ne Tesle. 4.cinjenica:nisu hrvati rusili Teslin spomenik samo u Lici '90-ih, srusen je i u "antifasistickoj' i " tolerantnoj" Puli i sirom Istre. I po svim drugim gradovim "demokratske" i "civilizovane EUropske" hrvacke.

 3. jovan says:

  "Hrvati su najaci jer se nicega ne stide"(Ducic)! Novokomponovana nacija Hrvata, novokomponovane drzave NDH po kalupu Vatikansko-Shvabskom nema ni srama ni stida. Oni svoja ljudozderstva nad pravoslavnim Srbima zele da operu svojatanjem Srbina Nikolu Teslu, velicinu na velicinama. Zasto? Zato sto nemaju nista svoje. Oni svojataju i Rudjera Boskovica, Gundulica, i druge jer NEMAJU NISTA SVOJE, zato sto su novokomponovana "sklepana" nacija na silu od zapadnih sila. To isto rade i Shiptari na Kosovu, sve je to isti sablon koji Zapad forsira na srpskoj hiljadugodisnjoj teritoriji.

  • Mate says:

   Ajme ludila, što su sad i Bošković i Gundulić Srbi, pa to je teško ludilo, mitomanija i prisvajanja, ovi Servi su stvarno oboljeli u svojim lažima, samo je problem što zločinačko masonsko-vatikanski-talmudski svijet puši te laži pa i je u situaciji kakvoj je.

   • jovan says:

    Pravoslavni otac Boskovic iz srpskog Trebinja, prelazi u Dubrovnik i katolicsnstvo jer mu to donosi privilegije, ali ostaje Srbin. Tada su po popisu svi Dubrovcani buli Srbi- katolici i pravoslavni. Fakti drugi, Gundulicu kao srpskom pesniku krajem xix veka, u srpskom Dubrovniku se podize spomenik sa prama srpskim, donator kralj Aleksandar Obrenovic, on salje na otkrivanju spomenika srpski devojacki hor , ali Austijska vlast koja je okupitor Dubrovnika to brane, ne dizvoljavaju ni srpsku zastavu, vec promovisu hrvatstvo po vec stohodisnjem Vatikansko-Shvabskom scenariju pretapanje Srba katolika u Hrvate. Cisto da znas cinjenice, a to sto tvoj mozak ne moze da pojmi, druga je prica.

 4. Kulak says:

  Nikola Tesla je Srbin i srpski naučnik.Oboje roditelja su mu Srbi,a njegov otac Milutin Tesla bio je sveštenik Srpske Pravoslavne Crkve.A to što ustašija pokušava prisvajati ono što nije njihovo,ustaški je jad i tuga.

  • Mate says:

   Naravno, Servi opet preslikavaju svoje mane na druge, po običaju.

 5. Portopranco says:

  Nikola Tesla je Srbin,rođen u Austro-Ugarskoj.Srbin Nikola Tesla s hrvatima nema apsolutno nikakve veze niti će ikada imati.Jasno!

 6. Dražen Jovan Petrović says:

  Svoje sramno lice,primitivizam i divljaštvo pokazali su hrvati kad su 1992.srušili spomenik Nikoli Tesli.A srušili su mu spomenik zato što je Srbin.

 7. Biogradlija says:

  Znači po ovom kretenčiću grlić radmanu Immanuel Kant je Rus?

 8. Rafmanjinov says:

  Да је Србија нормална држава до тога никад не би ни дошло, СРБИЈА КАО ДРЖАВА МОРА И МОЖЕ ДА ПОКРЕНЕ СВЕ МЕХАНИЗМЕ И ЗАУСТАВИ ТО, ДА ВИДИМО ДА ЛИ НЕКО СМЕ ДА ПРИСВОЈИ АЈНШТАЈНА? НЕГО КОД НАС ЈЕ МНОГО ОНИХ КОЈИ РАДИ ЛИЧНОГ ИНТЕРЕСА СУ СПРЕМНИ ДА ИЗДАЈУ СВЕ.

 9. Kulak says:

  Immanuel Kant je slavni nemački filozof i geograf.Rođen je u Kalinjingradu koji se danas nalazi u sastavu Rusije.Po ovim sumanutim ustaškim teorijama koje celu istoriju čovečanstva okreću naopako,ispalo bi da je Kant ruski filozof.

 10. Miroslav says:

  Да смо ми Срби одбранили Крајину и ујединили се у једну Српску државу, данас то не би био проблем нит би Јасеновац био у усташким рукама од ког су направили луна парк склоивши све слике, артикле и имена убијених да би усташе прикрили зверства која су починили и да би приказали Јасеновац као радни логор а не логор смрти.

  • Mate says:

   Kada ste trebali braniti, utekli ste po zapovjedi Milođevića, nitko vas nije ni taknuo, slani su Vam pozivi da ostanete a vi ste sami ste sebe protjerali jer ste puni zločina i krvi nevinih te niste mogli podnijeti da živite u Hrvatskoj.

 11. milorad5 says:

  teslino rodno mesto NIKADA nije bilo deo hrvatske banovine za vreme austrougarske monarhije niti je ikada bilo u sastavu bilo kakve hrvatske tertorijalne ili političke vlasti.Tesla je srbin koji se rodio u AUSTROUGARSKOJ i kao takav je SVE samo hrvat nije, čak ni po geografsko istorijskoj odrednici toga vremena.To što ustaše otvoreno sad falsifikuju istoriju to je priča za neke druge forume,političke ili medicinske, ali tesla sa hrvatskom i hrvatima NEMA NIŠTA zajedničko.On ne može biti proglašen hrvatom po teritorijalnoj odrednici njegovog mesta rodjenja jer to mesto NIJE bilo tada a ni pre toga nikada hrvatsko.To je posebna direktna teritorijalna uprava vojne krajne ausrougarske monarhije i zagreb sa tim nije imao ništa, pogotovo što je banovina hrvatska (to je u tom trenutku bilo nešto kao autonomna pokrajina) bila deo UGARSKOG kraljevstva i bez ikakve kontrole nad zaledjem zadra koje je bilo direktno pod upravom beča u AUSTRIJSKOM delu dvojne monarhije.Tesla je srbin po poreklu i imao jue trojno državljanstvo,austrougarsko,zatim kiada se raspala austrougarska on je već uzeo državljanstvo USA i na kraju je dobio počasno srpsko državljanstvo tj.državljanstvo kraljevine jugoslavije.Tu nema hrvatske NIGDE bre.Pre bi austrijanci mogli da nazovu teslu njihovim državljaninom po istorijskim činjenicama,ali je najvažnije da je tesl sam rasčistio bilo kakve dileme o nuegovom poreklu i nacionalnoj pripadnosti DECIDNOM izjavom da je on SRBIN ,bre.Pošto oni svojaaju teslu kao HRVATA to je pokušaj kradje nacionalnog identiteta i prekrajanje istorije.Oni mogu da stave teslu na kovanicu ali samo kao internacionalnog zaslužnog velikana čovečanstva i to ako se MI složimo, a ne kao HRVATA.Tako bi mogli i isaka njutna da stave na kovanicu ali bi sigurno stiglo pitanje iz britanije ŠTA oni time misle i morali bi da imaju odobrenje od engleza za to.Čudi me da nisu i anštajna progalsili hrvatom,jednom je prošao vozom kroz hrvatsku jbig.SMEŠNO i jadno je ova ujdurma koja stiže iz zagreba prosto je jadno nema drugog opisa za to.

  • Mate says:

   Po toj logici su onda Servi Hrvati kada se povijesno gleda jer ste nastali od Hrvata, vratite se fino u granice Raške i u Hrvatsku pa onda možemo razgovarati.

  • Karital says:

   Nitko vas za ništa ne pita,Vi ste beznačajni po pitanju Tesle.

 12. Simon Saivil says:

  ЛИЦЕМЕРЈЕ УСТАША: Рушили му споменик, сад га својатају! Pa šta se drugo može očekivati od naroda koji bestidno kaže da su pobjedili dva puta u Drugom Svjetskom Ratu: prvi put sa Njemcima a drugi put sa Partiyanima?

 13. Gaso says:

  Pa, krvati, eto vam ga fra sotona pa ga stavite na ku(...)nu Upitajte košarkaškog trenera iz Beograda Dudu Ivkovića, šta mu dođe Nikola Tesla. A Sava Šumanović? Prošao bi i Tesla kao Šumanović da ste ga dohvatili. Stida vi nikad niste imali!

 14. Pingback: НИКОЛА ТЕСЛА И ХРВАТИ: Рушили му споменик, сад га својатају! - Шајкача

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u