ЛИЦЕМЕРЈЕ ЗАПАДА НА ДЕЛУ: Сву кривицу за „СЕВЕРНИ ТОК“ сваљују на Пољску и Украјину

LICEMERJE ZAPADA NA DELU: Svu krivicu za „SEVERNI TOK“ svaljuju na Poljsku i Ukrajinu

6 aprila 2023

Neki zapadni zvaničnici razgovaraju o mogućoj umešanosti Varšave i Kijeva u napadu na Severni tok, objavio je The Washington Post.

„Na osnovu početnih nalaza Nemačke, zvaničnici su iza kulisa i razgovaraju o potencijalnoj umešanosti poljske ili ukrajinske vlade u napadu. Neki su rekli da je Poljska možda imala motiv, obzirom da je bila jedan od najotvorenijih kritičara Nord Stream projekta od njegovog početka 90-ih godina“, navodi se u izdanju.Šef biroa za međunarodnu politiku Kancelarije predsednika Poljske, Marčin Pržidač rekao je da ta zemlja nema nikakve veze sa sabotažom.

„Ruska igra je možda kriva za sve. Poljska nema nikakve veze sa napadom“, stoji izjava zvaničnika.

Američki i evropski zvaničnici kažu da još uvek ne znaju tačno ko stoji iza napada na gasovode, dodaje list.

Istovremeno, zapadni zvaničnici nisu mnogo zainteresovani da pronađu organizatore sabotaže, kako ne bi dobili neugodan odgovor. Prema rečima jednog visokog evropskog diplomate, na sastancima političara iz evropskih zemalja i NATO -a odlučili su da se ne dotiču teme Severnih tokova.

Krajem septembra prošle godine propali su ruski izvozni gasovodi Severni tok i Severni tok 2, postavljeni na dnu Baltičkog mora usled eksplozije. Švedska, Danska i Nemačka istražuju, ali još nisu došle do konkretnih rezultata. Kremlj je nesreću nazvao aktom međunarodnog terorizma.

Prema pisanju američkog novinara Simora Herša, eksploziju su inscenirale SAD uz pomoć NATO saveznika: Na leto tokom vežbi NATO-a, američki ronioci su podmetnuli eksploziv ispod gasovoda, a tri meseca kasnije Norvežani su ih pokrenuli.

Štaviše, odluku o operaciji doneo je predsednik Džo Bajden, a razlog su prema Heršovim rečima, bili strahovi šefa Bele kuće da Nemačka, koja dobija gas iz Rusije preko Severnog toka, neće želeti da učestvuje u vojnoj pomoći Ukrajini.

Vašington negira ove optužbe, dok zapadni mediji pišu da iza sabotaže stoji neka proukrajinska grupa, čiji planovi nisu nužno bili poznati u Kijevu. Vladimir Putin je ovu verziju nazvao potpunom besmislicom, jer takvu eksploziju mogu da organizuju samo stručnjaci uz podršku države koja ima određene tehnologije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Milutin says:

    U ovom trenutku, Ukrajina je potpuno nebitna u smislu preuzimanja krivice. Interesantna je Poljska. Jer Nemačka nikako ne sme sebi da dozvoli da Poljska odlučuje (posebno ovakvim nasilnim aktom) o tome kako će se Nemačka snabdevati energetima. Drugo je krivica SAD-a. Nemačka je njen vazal koji mora sve da trpi. Ali ako Zapad bude insistirao na umešanosti Poljske u sabotaži ili terorističkom aktu, Nemačka bi mogla i vojno da interveniše u Poljskoj. Vojni sukob Poljske i Nemačke vodi u vazduhu još od početka ukrajinske krize. I malo, malo se podgreva što od Britanije što od Amerike pa i samog Brisela. A kako se sve dogodilo kod Danskog ostrva možemo mirne duše citirati Šekspira: Nešto je trulo u državi Danskoj.

  2. Velika Metla says:

    A Poljoši i ukri ne smeju reći da nisu učestvovali u sabotaži. Kud ćeš protiv gospodara ? Taman posla da smeju reći " nije amerika u pravu". Hahahahahahahaha........., dokle su ih doveli američki satanisti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *