LICEMERSTVO – Amerikanci broje rusima projektile i prigovaraju

LICEMERSTVO – Amerikanci broje rusima projektile i prigovaraju

4 avgusta 2014

Russian_RT-2UTTKh_Topol_MIako vole da potcenjuju ruski tehnološki nivo, Amerikanci su poslednje nedelje jula napravili veliku buku upozoravajući svet da Rusija pravi u tajnosti opasno oružje. Čak i oni koji ne prate raketno naoružanje zapitali su se prave li Rusi zaista tako ubojitu i opasnu raketu kad je morao predsednik Obama da presavije tabak i piše kolegi Putinu.

Povod za uzbunu bio je izveštaj američke obaveštajne službe na osnovi kog je rukovodstvo u Vašingtonu optužilo Rusiju da krši Dogovor o zabrani raketa srednjeg i malog dometa. Po tom dogovoru, koji su 8. decembra 1987. godine potpisali u Vašingtonu lideri dve zemlje, Regan i Gorbačov, bile su uništene do juna 1991. čak 1.846 rakete kratkog i srednjeg dometa koje je u svojim skladištima imao SSSR, a Amerikanci su likvidirali svojih 846. Tim dogovorom je bila zabranjena ne samo proizvodnja i ispitivanje takvih raketa, već se više nisu smele praviti ni lansirne rampe sa kojima se sa kopna mogu gađati ciljevi na rastojanju od 500 do 5.500 kilometara.

Prve sumnje su se pojavile 2010, ali intenzivnije optužbe su krenule lani kad je počela da se komplikuje situacija u Ukrajini. Za poštovanje tog dogovora, po mišljenju Amerikanaca, zainteresovani su ne samo SAD i Rusija, već i bivše sovjetske republike od kojih su mnoge postale saveznice Vašingtona.

Mada se iz američkog pisma ne vidi na koju tačno raketu u Vašingtonu misle, eksperti kažu da se najverovatnije radi o kompleksu RS-26 „rubež“ i operativno taktičkoj krstarećoj raketi R-500 koju koristi mnogo hvaljeni kompleks „iskander-K“.

Ruski potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin koji je zadužen za vojno-industrijski kompleks nazvao je raketni kompleks RS-26 „ubicom američkog PRO“. Komandant ruskih raketnih jednica strateške namene general-pukovnik Sergej Karakajev objasnio je još lani da je kompleks „rubež“, napravljen na osnovu kompleksa RS-24 „jars“.

Poslednja dva probna gađanja bila su sa poligona „Kapustij Jar“ u Astrahanskoj oblasti na jugu Rusije, a pogođen je cilj na poligonu „Sari Šagan“ u Kazahstanu. Razdaljina je oko dve hiljade kilometara, pa su počele rasprave je li to interkontinentalna raketa ili je ipak u rangu onih srednjeg dometa.

Akademik Aleksej Arbatov, rukovodilac Centra međunarodne bezbednosti pri Ruskoj akademiji nauka, misli da se američka sumnja odnosi na raketu R-500 koja je počela da se testira u maju 2007. Eksperti kažu da je R-500 modifikacija sovjetskih krstarećih raketa za podmornice koje se vode kao „granat“ ili 3M10. Njihov domet je 2.600 kilometara. Da podsetimo da po dogovoru Gorbačova i Regana raketa „granat“ na podmornicama nije zabranjena, već samo ona kojom se gađa sa kopna.

Navodno se sada takve rakete postavljaju na sisteme „iskander-K“. Sergej Ivanov, sadašnji rukovodilac predsedničke administracije, još dok je bio potpredsednik ruske vlade govorio je da „granat“ može da prođe sve PRO pa čak i perspektivne sisteme zaštite. Prema nekim izvorima, ona maksimalno može da gađa na rastojnju od 500 kilometara. Dosadašnja objašnjenja koja su dali predstavnici Rusije oko rakete R-500 nisu zadovoljila Amerikance.

Posle Obaminog pisma i medijske buke na optužbe iz Vašingtona odgovorilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije:

– Kao i u drugim stvarima Amerikanci napadaju i kritikuju bez ikakvih dokaza – rekli su u ruskom MIP-u.

Vojni politikolog Andrej Koškin smatra da je Obamino pismo igra kojom hoće da pridobiju međunarodnu javnost na svoju stranu u vreme ukrajinske krize. Moskovski profesor Vladimir Štolj, doktor političkih nauka, smatra da je sadašnji sukob u Ukrajini i potonja konfrontacija Zapada sa Rusijom prešla granice hladnog rata. Profesor Štolj misli da je jugoslovenskom tragedijom počeo zapravo treći svetski rat.

Pol Krejg Roberts, bivši zamenik ministra finansija SAD u vreme Ronalda Regana, na svom službenom sajtu tvrdi da Vašington koristi sredstva informacija da pripremi Amerikance na konfrontaciju sa Moskvom i da bi okrenuo Ruse i druge narode u svetu protiv Putina. Po Krejgu, Vašington želi da ima poslušnijeg ruskog lidera od Putina.

Na sajtu Instituta političke ekonomije čiji je Pol Krejg Roberts rukovodilac poručio je Evropi da se osvesti jer SAD i velika Britanija vuku svet u rat koji niko ne može da dobije. On misli da će u eventualnom ratu upravo Evropa izgoreti zato što naivno veruje da im Amerikanci garantuju bezbednost.

– Vašington je prekršio dogovor Regana i Gorbačova i NATO je došao do granica Rusije, a sada namerava da uvuče u NATO i Gruziju i Ukrajinu. Vašington je izmenio svoju vojnu doktrinu kako bi prvi mogao da nanese raketni udar. Sve se to radi da bi se ponizila Rusija i smanjila njena sposobnost da se suprotstavi Vašingtonu – napisao je Krejg.

Americi se, po njemu, sada jedino suprotstavlja Rusija sa Putinom, kao i Kina i Iran. Ruske atomske rakete i vojne tehnologije čine Rusiju preprekom američkoj hegemoniji. Krejg je ubeđen da je i dalje osnovna politika SAD prema Rusiji i Kini doktrina Pola Volfovica po kojoj je svaka jaka vlast sa samostalnom politikom potencijalni neprijatelj SAD.

MOSKVA KRITIKUJE AMERIKU

Moskva je upozorila da i Amerikanci koriste kao mete za svoju PRO rakete slične onima srednjeg i kratkog dometa. Drugo, Amerikanci proizvode bespilotne letelice koje se mogu svrstati pod dogovor o krstarećim raketama baziranim na kopnu. Treća primedba Moskve je bila da SAD nameravaju da postave u Poljskoj i Rumuniji lansirne uređaje MK-41 u okviru etapnog razmeštanja globalnog PRO. Spomenute rampe mogu da koriste i krstareće rakete srednjeg dometa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *