ЛИДЕРИ БОШЊАКА ИЗ САНЏАКА ПРИЗНАЛИ КОСОВО – чека се снажан одговор Београда

LIDERI BOŠNJAKA IZ SANDŽAKA PRIZNALI KOSOVO – čeka se snažan odgovor Beograda

18 jula 2018

Prema pisanju portala „Kossev“, Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je Bedžeta Pacolija da u svojstvu „zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Republike Kosovo“ prisustvuje svečanoj sednici Nacionalnog veća Bošnjaka i debati „Proces uspostavljanja regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu“, u Novom Pazaru.

Pacoliju je, navodi portal pozivajući se na dokument u koji je imao uvid „Kljan Kosova“, upućen poziv da 21. i 22. jula dođe u Novi Pazar, a drugog dana dnevnog reda predviđena je poseta drugim opštinama Sandžaka i Pešterske visoravni.„Prihvatanjem ovog poziva i vašim dolaskom učinićete veliku čast Bošnjačkom nacionalnom veću, Bošnjacima i svim građanima Sandžaka“, navodi se u pozivu koji je potpisao sekretar Saveta Mirza Hajdinović.

Pacoli je u odgovoru za „Kljan Kosova“ rekao da će ići u Novi Pazar ukoliko mu srpske vlasti daju dozvolu.

Na pitanje da li se Bošnjačko nacionalno veće ovim potezom zapravo izjasnilo da priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, kaže da ni oni ni Sulejman Ugljanin nemaju prava da govore u ime svih građana Raško-polimske oblasti, a posebno ne u ime Srba koji tamo žive.

„Takođe, propisane su i dogovorene procedure na osnovu kojih mogu zvaničnici iz privremenih institucija samouprave da dolaze u Srbiju, kao i kako naši zvaničnici mogu da idu na Kosovo i Metohiju. Niko nema prava da zove bilo koga iz tih institucija da dolazi u centralnu Srbiju mimo tih procedura i mimo nadležnih državnih organa. Da neko poziva nekog takozvanog ministra spoljnih poslova nepostojeće države? Pa to jeste poruka da oni priznaju tu samoproklamovanu državu! Nema ministra spoljnih poslova, nema ni države Kosovo, i ne može niko da dođe sa Kosova u svojstvu nekakvog ministra spoljnih poslova“, kategoričan je Drecun.

Međutim, kako kaže, to je uobičajen način da se Sulejman Ugljanin, na jedan ekstreman politički način, probije u javnost.

„On stalno pokušava da destabilizuje situaciju u Raško-polimskoj oblasti, stalno stvara nekakve probleme, stalno je na granici izazivanja nekih incidenata koji bi mogli da prerastu i u nasilje, i mislim da je krajnje vreme da mu se pošalje jedna snažna poruka da ne može to da radi i da na najgrublji način narušava Ustav Republike Srbije“, poručuje Drecun.

Upitan da li će Vlada Srbije reagovati na ovaj potez Bošnjačkog nacionalnog veća, Drecun napominje da ne može da govori u ime Vlade i da je to pitanje za njih.

Kada je reč o tome koliko je realno da se Bedžet Pacoli u subotu zaista pojavi u Novom Pazaru, Drecun kaže da je apsolutno neprihvatljivo da on dođe u posetu Raško-polimskoj oblasti u svojstvu nekakvog ministra spoljnih poslova.

„On, pretpostavljam, može da dođe kao privatno lice, ali kako je sada na toj funkciji, onda moraju da se poštuju propisane procedure, i to ne može da bude mimo nadležnih državnih organa“, zaključuje Drecun.

Podsećanja radi, Bošnjačko nacionalno veće je najviše predstavničko telo sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Osnovano je 11. maja 1991. godine, pod imenom Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka. Za predsednika Veća izabran je dr Sulejman Ugljanin. Do 2003. godine, Veće radi pod nazivom Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka, a nakon 2003. godine kao Bošnjačko nacionalno veće.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Snažan,ekstremno,odgovor Beograda će biti u smislu molbe "da to više ne rade"!

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  sanđaklija ima oko 60.000 i brzo se smanjuju zbog ogromne emigracije. Zna to ovaj Mujo pa žuri da nešto postigne dok ih još ima u Srbiji.

 3. Trade Mark says:

  Beograd na ovakvu vrstu sprdačina ne treba ni da odgovara,sam po sebi ovaj cirkuski šljam dovoljno govori i oni nemaju uporište u bratskom Bošnjačkom narodu. Jednostavno ignorisati,bolje bi im bilo da počiste korito Ibra i prilaz Novom Pazaru od djubreta i otpada toliko je sve prljavo i zapušteno da prosto podsećaju na Bangladeš i Džibuti.

 4. Leonid23 says:

  Pre ili kasnije narod će ukapirati da iza svake separatističke akcije ili provokacije stoje koalicioni partneri i saradnici precednika Srbije, tada se neće čekati izbori. Reakcije neće biti, osim možda neke unapred pripremljene i iscenirane šarade kakve smo već viđali povodom tri atentata, rušenja vlade, objave rata org. kriminalu, oslikan voz... dok je suština da Srbija može kao i povodom ubistva Olivera Ivanovića...samo da gleda i sluša šta neko drugi naredi da se radi, za to smo i glasali zar ne!?

 5. Mali Vuk says:

  Dizi se Srbine, ocisti svoje livade !

 6. Zaharije qSerak says:

  Sada je to možda nekome smješno i čini se nemoguce,ali i Hitler je krenuo u pivnici pred ravno 8 gostiju.Pogotovo to su gradjani Srbije i imali su od koga naučiti o ugroženosti,netrpeljivosti.........Srbiji se vraća kao bumerang

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *