ЛИДЕРИ ЕУ ЈЕДНОГЛАСНИ: Проширују се санкције Белорусији

LIDERI EU JEDNOGLASNI: Proširuju se sankcije Belorusiji

25 maja 2021

NA samitu Evropske unije odlučeno je da se prošire ekonomske sankcije protiv Belorusije i da se na crni listu uključe nova fizička lica i organizacije, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.Ona je rekla da Brisel smatra da su prilikom prinudnog sletanja aviona u Minsku prekršena međunarodna pravila i da EU, pokretanjem pitanja proširenja sankcionih spiskova, daje politički signal Minsku.

„Smatramo da se radi o kršenju međunarodnog sporazuma. Ako međunarodna zajednica želi da radi zajednički onda je tako nešto neprihvatljivo“, rekla je nemačka kancelarka na konferenciji za novinare po završetku samita.

Dodala je da je Brisel tražio da Belorusija oslobodi privedene – blogera Romana Protaseviča i Sofiju Sapegu.

Ona je rekla da je reakcija morala da usledi i da je Unija donela odluku.

– To je odgovor na postupke bez presedana… Privedeni nisu oslobođeni, bilo bi dobro da jesu, tada bismo mogli da razmotrimo dalje korake… Postupci su bez presedana, Organizacija međunarodnog civilnog vazduhoplovstva sada mora da sprovede istragu, bilo bi jako dobro da oboje privedenih budu oslobođeni – rekla je Merkelova.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Pravda says:

  eUruopa prokljucala ima da je garavi zbrisu.

 2. 1389 says:

  Srbija Rusija i Belorusija nikada neće igrati po pravilima zapada, težko zapadu sa Rusijom samo to da pomenem, Rusi su platili 76 godina unazad veliku cenu za oslobodjenje Evrope i sada se okreću Kini, Kina je nova supersila koja kontrira USA...

  • Ivana says:

   I budaletine Ruske i Slavenske šta nisu pobili sve nemce do poslednjega kako su oni imali plan za sve Slovene. Sad im to dolazi na naplatu kao i Srbima opraštanje Jasenovca i svih ostalih klaonica Srba od strane hrvata.

 3. E.Lirsch says:

  Lukasenko nije VVP pa da se uplasi. Teske budale vladaju na zapadu.

 4. Beli Orao says:

  EU kopira Ami stil uvodi redom sankcije , samo to još zna a da zaustave propast EU tu su na vrlo klimavim nogama ! EU postali ste obična fukara , vučiću požuri ode voz !!!

 5. test01 says:

  Kaze "Lideri jednoglasni". Nisu to nikakvi lideri nego marionete, prodane duse i najnizi sloj "mocvare" - gmizavci! Ta vestacka "zajednica" koja radi protiv naroda Evrope mora propasti i to postaje sve jasnije i jasnije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *