„Lideri na Balkanu greše što žure u EU“

„Lideri na Balkanu greše što žure u EU“

24 avgusta 2013

Vaclav-KlausBivši češki lider Vaclav Klaus preporučio je zemljama zapadnog Balkana da ne hrle u Evropsku uniju, već da pre ulaska koncentrišu napore na sopstveni politički, ekonomski i socijalni razvoj.

„Balkanski lideri mogli bi da naprave ogromnu grešku pokušavajući da uđu u EU što pre. To bi bila tragična greška i nikome ne bih savetovao da je napravi“, rekao je Klaus u intervjuu makedonskim medijima Sitel i Večer.

Prema njegovim rečima, u interesu balkanskih država jeste da se razviju politički, ekonomski i socijalno kako bi bili spremni za ulazak u EU pod dobrim uslovima.

„Ali munjevit ulazak u EU je pogrešna ideja… i to vam zaista ne savetujem“, kazao je Klaus, koji boravi u višednevnoj poseti Makedoniji.

Na pitanje kako vidi budućnost Balkana, Klaus je odgovorio da smatra da EU nije zainteresovana niti sposobna da u ovom trenutku prihvati nove članice.

„Češka neprestano podržava balkanske države na putu ka EU, ali, kao posmatrač, moram da primetim, mada nisam srećan zbog toga, da ne postoji ozbiljna debata oko proširenja EU“, kazao je on.

Klaus je rekao da nije uveren čak ni da li će EU u sadašnjem obliku uopšte postojati u budućnosti pošto se Evropa dramatično menja nagore.

Bivši predsednik i premijer Češke ocenio je da Unija pati od nedostatka demokratije i da građani nemaju mogućnosti da utiču na odluke koje se donose u Briselu.

„Puno odluka i nadležnosti treba da bude vraćeno na evropske države, kojima treba prepustiti da same odlučuju“, kazao je on.

Klaus je, takođe, izrazio skepticizam prema opstanku evra kao zajedičke valute, a rukovodstvo EU, uključujući visoku predstavnicu za spoljnu politiku Ketrin Ešton i predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, nazvao je „evropskim birokratama“ sa slabim osećajem za demokratiju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *