ЛИНГВИСТИ: Бошњачки језик не постоји!

LINGVISTI: Bošnjački jezik ne postoji!

21 avgusta 2015

gramatikaBošnjački, posebno pod imenom bosanski jezik, lingvistički ne postoji, čvrst je stav Odbora za standardizaciju srpskog jezika, objavile su “Večernje novosti”.

Odluku o bošnjačkom jeziku, koju su doneli na poslednjoj sednici odbora, a potpisao predsednik, akademik Ivan Klajn, poslaće ministarstvima prosvete i pravde, kao i premijeru.

“Ovo pitanje ponovo je otvorila priča o sudskim tumačima i ekspertima za bošnjački jezik, za koji čak i bošnjački lingvisti kažu da ne postoji, jer nema dovoljno elemenata koji bi ga razlikovali od srpskog jezika, kaže za Novosti dr Sreto Tanasić”, direktor Instituta za srpski jezik SANU.

Sagovornik “Novosti” objašnjava da je država odavno pogrešila, posebno kada je u vreme, dok je ministar prosvete bio Slobodan Vuksanović, potpisano uvođenje bosanskog jezka u škole. Tada ih niko nije konsultovao, a posle je, objašnjava, bilo kasno.

KOMENTARI6 komentara

 1. deda mraz says:

  Manite se vise komunistickih gadosti koje su nam dosle glave od 1945 godine i na osnovu tih gadosti unistisej Srbe preko Drine.O cemu oni pricaju tj. samo legalizuju sto je crvena burzoazija sa Dedinja radila na unistavanju Srba preko Drine,tj. poturici dati da je nacija,a naravno nema nacije bez jezika ili kako bi bilo da je poturicama zvanicni jezik Srpski ili ustaski hrvatski koji je opet ukraden od Srba.Zasto Austrijanci nemaju austrijski jezik ili Belgijanci zasto nemaju belgijski jezik nego imaju,Njemacki,Holandski i Francuski jezik.

 2. Sale says:

  Po " ustavu " koji je donela Alijina " BiH " u martu 1993. jasno se vidi da tada ni po njima ne postoje " Bošnjaci ", niti postoji " Bošnjački " jezik u uoptrebi. To je samo još jedan dokaz kolika su lutanja istant nacije, koja se zasniva isključivo na falsifikovanju prošlosti i negiranju dugovjekovnog srpskog nacionalnog identiteta na prostorima zemalja Bosne , tako i Hercegovine...Bosanskohercegovački muslimani su u periodu od 1868. do 1995. godine, po zvaničnim propisima, devet puta mijenjali naziv svog nacionalnog identiteta (osmanski, turski, bosanski, srpski, hrvatski, jugoslovenski, neopredijeljeni, mu-slimanski i bošnjački)....

 3. mija says:

  Nema dovoljno elemenata? Pa nema, čoveče, ni jedan! Koji se to "element" u gramatici bosanskog razlikuje od srpskog? Verovatno misle na leksiku, tj. turcizme i arabizme koje u poslednje vreme intenzivno ubacuju u govor i pisanje. Ali oni neće pomoći dok god je gramatika ista kao srpska. Ništa ni od posebnog bosanskog (ili bošnjačkog) ni od hrvatskog jezika. To je sve srpski i to već ceo svet zna, institucije odbijaju da im obezbedjuju prevode za ono što imaju na srpskom i sl. Doduše i dalje ih malo časte za poslušnost nazivom jezika BHS i to će se još dugo zadržati, ali više da zapad ne bi morao da se izvinjava Srbiji, ali pre ili kasnije će to ponovo biti srpski. Naravno, i mi ćemo takvom toku malo doprineti. Oni jezik kojim govore mogu nazivati kako hoće, to je njihova politička odluka, tj. politička laž, jer nauka kaže drugačije, ali ne mogu nikog drugog naterati da čini to isto, pogotovu nas.

 4. Svetislav says:

  Po toj logici, svaki dijalekt bilo kog jezika na svetu bi bio poseban jezik.

 5. mija says:

  @Svetislav Bosanski i Hrvatski nemaju odlike čak ni dijalekata srpskog, nego su jednostavno srpski. Treba čuti dijalekte drugih jezika, da bi se shvatilo šta su stvarno dijalekti. Švajcarski, austrijski i bavarski npr. se mnogo više razlikuju medjusobno i od književnog nemačkog nego sr, hr. i bos. Ovu petljavinu oko jezika Hrvatima i muslimanima je savetovao zapad da bi imao osnova da prizna njihove otcepljene republike za države. To nisu činili iz brige za svoje štićenike, nego zato što im je bilo važno samo da otmu srpske teritorije, tj. da onemoguće Srbiju da traži novo razgraničenje. U to vreme Zapad je bio jako revnosan. Prevodili su sve formulare, informacije i druge službene spise na tri jezika, srpski, bosanski i hrvatski, pazili na nazive jezika i naglašavali ih itd. Sad kad imaju za sebe i pod svojom punom kontrolom te teritorije, Zapad više ne zanima šta će biti sa novim državama (čak se čini da nameravaju da ih dezintegrišu), pa su rešili problem ko maca repom tako što su ovaj srpski jezik nazvali BHS, više ništa ne prevode, a muslimanima i Hrvatima ostavljaju da se sami dovijaju kako da reše nemoguću situaciju koja je nastala iz toga što su godinama gradjane i ceo svet lagali kako je jezik koji koriste njihov zasebni jezik.

 6. Apis says:

  Imaju Bosnjaci svoj jezik. Oni svojim jezikom pricaju SRPSKI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *