Листа најбољих земаља за снимање филмова: Србија на седмом месту

Lista najboljih zemalja za snimanje filmova: Srbija na sedmom mestu

16 novembra 2016

kul-srbija-na-7_620x0

NA portalu NoFilmScool, u autorskom pregledu Emili Bader koja je napravila listu najboljih zemalja za snimanje u Istočnoj Evropi, Srbija se našla na sedmom mestu.

U toj grupi, kako je objavio Filmski centar Srbije, prvo mesto zauzela je Estonija, a parametri za rangiranje zemalja bili su povraćaj novca producentima, poreski podsticaji, nacionalni ili regionalni filmski fondovi i poreske olakšice ili odlaganja. U delu istraživanja posvećenom Srbiji, autorka teksta je istakla da u našoj zemlji propisani finansijski podsticaji iznose 20 odsto od novca utrošenog za snimanje u Srbiji, a da su zahtevi da minimalni budžet za dugometražni igrani film mora da bude 340.000 američkih dolara, odnosno, 57.000 američkih dolara za dokumentarna ostvarenja.

Kako, za „Novosti“, ističe izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije, neprofitnog udruženja profesionalaca i dobavljača srpske filmske industrije Milica Božanić, ova lista nam jasno govori o intenzitetu konkurencije za filmske projekte u regionu.

– S obzirom da je ovo tek prva godina sprovođenja zakona o podsticaju za filmske produkcije u našoj zemlji, što je bio osnovni kriterijum liste, sigurna sam da će se mesto Srbije brzo unaprediti, i da će pažnja koju privlači svojim lokacijama, odličnim filmskim ekipama i listom uspešnih projekata tek uvećati. Tim pre što za razliku od svih ostalih zemalja naš program obuhvata i visokobudžetne projekte iz advertajzinga. Sveukupno, to je dobra promocija za našu zemlju, koja istovremeno jača ugled celokupne filmske produkcije kod nas – ocenjuje Milica Božanić.

SVETSKI HITOVI

Kako se ističe u FCS, u poslednjih desetak godina u Srbiji su snimani delovi ili značajni segmenti brojnih inostranih filmskih produkcija – „Zatamnjenje“, „Braća Blum“, „Human Zoo“, „Okrug 13: Ultimatum“, „Koriolan“, „Lokaut“, „Beži, maco, beži“, „Gavran“, „Černobiljski dnevnici“, „U tajnosti“, „Tri dana za ubistvo“, „Novembarski čovek“, „Everli“, „Novajlija“, „Uprkos snegu koji pada“, „Šuma“, koje su u našu zemlju dovele holivudske zvezde poput Rejfa Fajnsa, Kevina Kostnera, Pirsa Brosnana…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *