Литванци траже нуклеарно оружје а само један руски Искандер може да им збрише државу!

Litvanci traže nuklearno oružje a samo jedan ruski Iskander može da im zbriše državu!

14 aprila 2016

iskander-lansiranje-risija-oruzje2-640x480Složena geopolitička situacija u regionu Baltika je tamošnje države i njihove NATO saveznike primorala na preduzimanje do sada neviđenih napora u cilju povećanja njihovih vojnih sposobnosti i odgovora na pretnju potencijalnom agresijom.

Nova vojna doktrina Litvanije usvojena u martu mesecu navodi Rusiju, rame uz rame s terorizmom, kao glavnu bezbednosnu pretnju.

Na žalost pacifista, NATO savez i Rusija se naoružavaju i nastoje da pokažu vojnu moć. Stalno porede snagu i sposobnosti svojih armija, sprovode vojne vežbe velikih razmera i jedni drugima odgovaraju raspoređivanjem novih kontingenata vojne opreme sve bliže i bliže njihovoj fizičkoj zoni razdvajanja.

Baltičke države su upravo takva zona.

Moskva je u Kalinjingrad postavila raketni sistem Iskander-M, aparat koji nije prodala nijednoj stranoj državi, sposoban da nosi nuklearne bojeve glave. Ovaj oružani sistem Rusiji omogućava da svoju baltičku eksklavu koristi kao pretnju raketnoj odbrani SAD-a instaliranoj u Poljskoj, ali i da zastraši njene susede, baltičke dražve.

Iskander može da uništi i pokretne i nepokretne mete, poput baterija PVO sistema, raketnih sistema kratkog i srednjeg dometa, aerodroma, luka, komandno-komunikacionih centara, fabrika, i drugih značajnih ciljeva.

Komandant ratnog vazduhoplovstva SAD-a za Evropu i Afriku, general Frenk Gorenc, izjavio je da rastuća snaga ruske protivvazdušne odbrane izaziva veliku zabrinutost u krugovima američke avijacije.

On je istakao da Pentagon posebno brinu ruski PVO sistemi u regionu Kalinjingrada: “Rusija primenjuje strategiju ograničavanja, odnosno blokiranja pristupa. Ne sećam se da me je ikada išta brinulo kao ta njihova doktrina”. Ruske protivvazdušne jedinice u i oko Kalinjingrada ozbiljno ugrožavaju pristup NATO snaga severoistoku evropskog kontinenta.

Najlogičniji odgovor ovakvoj strategiji Moskve bi bio razmeštanje nuklearnih bojevih glava u blizini Rusije. Decenijama je već poznato da SAD još uvek drže nuklearno oružje na teritoriji Evrope. Same Sjedinjene Države nizu ni potvrdile ni porekle tu činjenicu. Prema pojedinim izveštajima, preko 180 američkih nuklearnih glava razmešteno je u Holandiji, Italiji, Nemačkoj, Turskoj i Belgiji.

Potencijalno, ovakav raspored nuklearnog oružja bi mogao da služi stretegiji odvraćanja Rusije. Iako takvog oružja nema u državama Baltika, postoje indicije da su one voljne da mu postanu domaćini, ili da barem ugoste avione sposobne za sprovođenje nuklearnog udara. Uzgred, upravo se takvi avioni koriste u patrolama NATO-a nad njihovim vazdušnim prostorom.

Velika se pažnja posvećuje modernizaciji vazduhoplovnih baza u baltičkim državama. Većina njih je već proširena i modernizovana u skladu s najnoviji NATO standardima. Za 2017. godinu, SAD planiraju podizanje skladišta za municiju u litvanskom gradu Sijauliai. Da li to podrazumeva i mogućnost skladištenja nuklearnog oružja? Verovatno ne, ali bi se tako baltičke države osećale daleko sigurnije nego što je to trenutno slučaj.

Međutim, postoji i druga strana novčića. U slučaju da se pretvore u poligone za razmeštanje nuklearnog oružja, države Baltika će postati i primamljive mete terorizma.

Unutar NATO-a, ova pitanja stvaraju novi problem. Iako neke nuklearne sile, zajedno sa svojim istočnoevropskim saveznicima, razmeštanje atomskog oružja vide kao slanje ispravnog signala “militarizovanoj” Rusiji, ovakva ideja baltičke države otvara nizu novih pretnji od kojih terorizam možda i nije najveća.

(katehon.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. marinko says:

    litvanci i ukrajinci i makedonci i crnogorci i jugosloveni su gori od hitlera

  2. Kulak says:

    Litvanci su bili najvjerniji Hitleru. Uz ustaše,naravno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *