LITVANIJA, LETONIJA I ESTONIJA: Bolje se živelo u SSSR-u

LITVANIJA, LETONIJA I ESTONIJA: Bolje se živelo u SSSR-u

24 decembra 2013

SSSRStanovnici većine država nastalih raspadom SSSR-a smatraju da se u ovoj velikoj državi živelo bolje nego danas, pokazala je nedavno sprovedena anketa Galupa.

Istraživanjem nisu bile obuhvaćene tri baltičke države (Litvanija, Letonija i Estonija), za čije stanovnike mnogi pretpostavljaju da su zadovoljniji danas kako zbog ekonomskog prosperiteta i političke stabilnosti tako i zbog poštovanja njihovih sloboda. Istraživanjem takođe nije obuhvaćen ni Uzbekistan, ali jesu preostalih 11 zemalja.

Sticanje nezavisnosti godilo je samo populaciji Azerbejdžana, Kazahstana, Turkmenistana i Gruzije u kojoj je odnos zadovoljnih stanjem u vreme SSSR-a i u današnje vreme 33 odsto prema 37 osto, tako da nije baš najjasniji stav većine.

Da je raspad bivše zajedničke države izazvao veliku štetu smatraju Belorusi i Moldavci, velika većina Rusa i preko 60 posto Jermena i Kirgistanaca. Većina Ukrajinaca, čak 56 posto, smatra da im je nezavisnost od Moskve pogoršala ekonomsku situaciju i način života, iako već mesec dana protestvuju zbog proruske politike predsednika Viktora Janukoviča.

Ukupni rezultati iz zemalja u kojima je istraživanje sprovedeno pokazuju da 24 posto stanovništva smatra da je raspad SSSR-a bio pozitivan, dok 51 posto misli da je to bio negativan istorijski događaj.

Galup navodi i da je većinsko pozitivno raspoloženje prema nezavisnosti uglavnom prisutno kod obrazovanijih i mlađih osoba, onih koje ne pamte život u SSSR-u.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *